Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Tentti-ilmoittautumisen ohjeet

Tämä sivu sisältää yleisen tenttipäivän ohjeet.

Tämän sivun sisältö koskee kaikkia Tampereen yliopistossa opintoja suorittavia opiskelijoita.

Ennen ilmoittautumista

Tentteihin ilmoittautuminen edellyttää, että olet läsnä oleva opiskelija.
Ilmoittautuminen läsnä olevaksi yliopistoon tapahtuu maksamalla ylioppilaskunnan jäsenmaksu.
Tiedon välittyminen NettiOpsuun kestää 2-5 päivää (ks. yliopiston ilmoittautumisohjeet).
Myös avoimen yliopisto-opetuksen opiskelijalla pitää olla voimassa oleva opiskeluoikeus ennen tenttiin ilmoittautumista.

Yleisiin tenttipäiviin ilmoittautuminen

Yleisinä tenttipäivinä pidettäviin perinteisiin tentteihin ilmoittaudutaan yleensä NettiOpsun tai NettiRekan (avoimen yliopiston opiskelijat) kautta. Kunkin tiedekunnan tentit ovat tutkinto-ohjelmien otsikoiden alla opintojakson koodin mukaisessa aakkosjärjestyksessä kohdassa Tentit -> Ilmoittautuminen.

Huom! Joihinkin tiedekuntien yleisiin tenttipäiviin ilmoittaudutaan tenttikuorella. Varmista siis ilmoittautumisohjeet tiedekuntasi sivuilta.

Ilmoittautumisen vaiheet

 1. Kirjaudu NettiOpsuun/NettiRekkaan
 2. Siirry kohtaan Tentit -> Ilmoittautuminen ja valitse tiedekunta, jonka tenttiin aiot ilmoittautua. NettiRekassa pitää valita myös paikkakunta, johon sinulla on opinto-oikeus.
 3. Etsi tutkinto-ohjelman tai oppiaineen nimen alta tentittävä opintojakso ja valitse opintojakson edessä olevaa plus-merkkiä tai opintojakson nimeä, jolloin saat näkyviin tenttiä koskevat tarkemmat tiedot (opintojakson koodin ja nimen, opettajan, tenttipäivän ja -ajan, ilmoittautumisajan sekä huomautukset). Tarkista ilmoittautuessasi, että tentti on varmasti oikea (ml. lisätiedossa mahdollisesti mainittu kohderyhmä).
 4. Valitse Ilmoittautumiseen. Jos kyseessä on sellainen kirjatentti, jossa on vaihtoehtoisia kirjoja, näytölle avautuu ikkuna, johon kirjoitetaan tentittävät teokset. Luentotentin kohdalla kirjallisuutta ei kysytä. Erikoissopimuksista (esim. edeltävät opinnot, osasuoritukset jne.) on mainittava aina Erikoissopimukset-kentässä, ja niistä on sovittava etukäteen tentaattorin kanssa. NettiRekassa myös poikkeavasta tenttipaikasta on sovittava etukäteen opintosihteerin kanssa.
 5. Täytä kentät ja valitse Ilmoittaudu. Jos ilmoittautumisesi lähtee eteenpäin, näet tekstin "Ilmoittautumisesi tenttiin XXX on vastaanotettu."

Ilmoittautumisaika päättyy aina 7 vuorokautta ennen tenttiä, mutta kesätenteissä jo 14 vuorokautta ennen tenttiä - kesätenteissä tähänkin saattaa olla poikkeuksia. (Ks. tarkemmin kesätenttien ohjeista). Kun ilmoittautumisaika on umpeutunut, tenttiin ei voi enää ilmoittautua, eikä tentti-ilmoittautumista voi enää perua!

Tentti-ilmoittautumisen peruminen

Tenttien peruminen onnistuu kohdassa Tentit -> Omat ilmoittautumiset. Näytöllä näkyvät kaikki ne tentit, joihin olet ilmoittautunut. Valitse opintojakso, jonka tentin olet perumassa ja paina Peru ilmoittautuminen.

Tentin peruminen onnistuu ainoastaan tentin ilmoittautumisaikana eli peruminen on tehtävä viimeistään 7 vuorokautta ennen tenttiä.

Sähköiseen tenttiin ilmoittautuminen

Sähköisiin tentteihin ilmoittaudutaan varaamalla tentille suoritusaika ja -paikka sähköiseen tenttiluokkaan.  Voit varata tentin tekemiselle ajan ja paikan opiskelijan sähköisessä tenttipalvelussa.

 • Tentin voi varata korkeintaan 30 vrk ennen tentin suorittamista.
 • Tentin vastaanottaja on määrittänyt, koska tentti on mahdollista suorittaa. Nämä ajat näet sähköisen tenttipalvelun tenttitilojen varauskalenterissa.
 • Tentin kesto riippuu tentittävän opinnon opintopistelaajuudesta:
  • < 1 op, pisteyttämättömät tasotestit ym.: 15, 30 tai 40 minuuttia
  • 1 op: 1h (55min)
  • 2-4 op: 2h (1h 55min)
  • ≥ 5op: 4h (3h 55min)
  • Kypsyysnäytteet: 2h (1h 55min)

Varaamisen vaiheet

 1. Kirjaudu sähköiseen tenttipalveluun yliopiston peruspalvelutunnuksella ja salasanalla.

 2. Aloita varauksen tekeminen ”Tee uusi varaus” –linkistä.

 3. Valitse ensin oppiaine, jonka opintoihin kyseinen tentti kuuluu.

 4. Valitse tentti, jonka haluat tehdä.

 5. Valittuasi tentin näet varauskalenterin, jossa on ilmoitettu ajat, jolloin kyseinen tentti on mahdollista suorittaa valitussa tenttitilassa. Kalenterista näet myös kuinka kauan kyseisen tentin tekemiseen voi käyttää aikaa. Voit selata kalenterin viikko- ja kuukausinäkymää, ja vaihtaa kalenterinäkymää tenttitilojen välillä. Kalenterista näet myös, kuinka monta konetta kyseisessä tenttitilassa on vapaana (ks. kuva alla).

  " "
   
 6. Klikkaa valitsemasi tilaa koskevasta kalenterista aikaa, jolloin haluat tentin suorittaa. Valitsemasi ajan kohdalle tulee teksti ”Valittu”. Kalenterin alareunasta voit tarkistaa valitsemasi ajan ja paikan. Sivun alareunan ”Seuraava” –painikkeesta pääset jatkamaan varaamista.

  " "
   

 7. Tarkista tentin tiedot. Sivulla näet tentissä vaadittavat suoritukset. Jos valittavana on kirjoja tai kirjapaketteja, sinua pyydetään ilmoittamaan valintasi tällä sivulla. Kirjoita "Selvitykset"-kohtaan aiemmat suoritukset ja mahdolliset tenttiin liittyvät erityissopimuksesi.
   
 8. Tarkista tekemäsi varauksen tiedot. Voit myös valita, haluatko ilmoituksen varauksesta ja tentin arvioinnin sähköpostiisi. Lisäksi voit pyytää muistutuksen lähestyvästä tentistä sähköpostiisi (huomaa, että valikon ajat vaihtelevat sen mukaan, kuinka pitkälle olet varausta tekemässä).

  " "
 9. Klikkaa sivun lopusta ruutua, jos sitoudut noudattamaan sähköisen tenttipalvelun käyttöehtoja.
   
 10. Seuraavalla sivulla näet vielä varauksen tiedot. Tällä sivulla näet myös koneen numeron, jolla sinun on tenttitilassa tentti tehtävä. Laita numero muistiin. Jos et tilassa muista koneen numeroa, ja yrität kirjautua väärälle koneelle, se ilmoittaa sinulle oikean koneen numeron.
   
 11. Voit nyt palata aloitussivulle, jossa näet tekemäsi varauksen. Kirjautuessasi uudelleen tenttipalveluun tekemäsi varaukset näkyvät aloitussivulla. Voit halutessasi myöhemmin peruuttaa tekemäsi varauksen tällä sivulla. Käyttämättä jääneeseen varaukseen pätevät arviointisäännön määräykset tenttiin saapumatta jättämistä koskien.
   
 12. Kirjaudu ulos palvelusta oikeassa yläkulmassa olevasta ”Kirjaudu ulos” -painikkeesta.

Varauksen peruminen

Tehdyn tenttivarauksen peruminen tehdään sähköisessä tenttipalvelussa.
1. Kirjaudu peruspalvelutunnuksellasi palveluun.
2. Etusivulla kohdassa Voimassaolevat varauksesi näet kaikki varaamasi tenttiajat.
3. Valitse tenttivaraus, jonka haluat poistaa ja klikkaa "Poista varaus".
4. Varmista klikkaamalla OK.