Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Tutustu Tampereen yliopiston uuteen Opiskelijan oppaaseen.

Euroopan vaihtokohteet

Voit suunnata vaihtoon Euroopan maihin usean eri vaihtoehdon kautta. Suurin osa Euroopan vaihdoista toteutuu Erasmus+- ja Nordplus-ohjelmien puitteissa. Tampereen yliopistolla on lisäksi joitakin kahdenvälisiä sopimuskumppaneja eri puolilla Eurooppaa. Lisätietoa eri vaihtoehdoista saat alta sekä ohjelmien ja yliopistojen omista esittelyistä.

Selaa vaihtokohteita Mobility-Online-portaalista. Valitse vaihto-ohjelmaksi Erasmus Student Mobility, Nordplus tai Bilateral Agreement sekä opiskeluala (listattu tutkinto-ohjelmittain). 'Show details' -nappulasta saat näkyviin kohdelistauksen, ja kunkin vaihtokohteen rivillä olevaa 'i'-ikonia klikkaamalla pääset tarkastelemaan lähemmin sopimuslaitosten/verkostojen lisätietoja. Portaalista löydät myös kohteiden yhteyshenkilöiden tiedot.

Erasmus+ -ohjelma

Kiinnostaako syksy Prahassa tai lukuvuosi Madridissa? Euroopan yliopistot pääset kokemaan Erasmus+ -vaihto-ohjelman kautta.

Erasmus+ -vaihdot perustuvat tieteenalakohtaisiin vaihtosopimuksiin, joita koordinoidaan tiedekunnissa ja tutkinto-ohjelmissa. Voit lähteä Erasmus+ -vaihtoon yleensä myös sivuaineesi kautta, mutta kunkin sopimusalan tutkinto-ohjelman omat opiskelijat ovat aina etusijalla valintoja tehtäessä. Myös sivuaineen kautta Erasmus+ -vaihtoon haluavien on huomioitava, että heiltä edellytetään vähintään sopimusalan perusteiden suorittamista kotiyliopistossa jo ennen vaihtoon hakemista. Tarkista aina kunkin sopimusalan vaihtoja hoitavalta liikkuvuuskoordinaattorilta mahdolliset alakohtaiset rajoitukset ja valintakriteerit.

Pohjoismaat/Nordlys- ja Nordplus-vaihdot

Katso Nordlys- ja Nordplus-verkostojen esittelyt (Pohjoismaat-alasivu)

Yliopiston kahdenväliset vaihtosopimukset

Tampereen yliopiston kahdenväliset yliopistolaajuiset vaihtosopimukset ovat avoimia kaikkien alojen opiskelijoille ja opettajille. Useimmat kahdenväliset opiskelijavaihtokohteet on tarkoitettu kandi- sekä maisteritason opiskelijoille. Yliopisto maksaa vaihtoihin valituille opiskelijoille matka-apurahan (ks. Ulkomailla opiskelun rahoitus). Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti kohdemaan kielellä. Muutamassa Euroopan kohteessa voi opiskella englanniksi, mutta vaihtokohteessa kohdemaan kielen opiskelu on ehdottoman suositeltavaa.

Euroopan unioni

Universität Leipzig, Saksa

Yliopiston nettisivut: Universität Leipzig.

Leipzig on noin Helsingin kokoinen Saksin osavaltiossa sijaitseva kaupunki. Leipzigin opiskelijaelämä on vilkasta ja harrastusmahdollisuuksia on runsaasti jalkapallo-otteluista konsertteihin. Leipzigista on myös erinomaiset matkustusyhteydet esimerkiksi Berliiniin, Prahaan tai Wroclawiin.

Leipzigin yliopisto on Saksan toiseksi vanhin yliopisto ja se tarjoaa todella laajan kirjon opiskelualoja yhteensä neljässätoista eri tiedekunnassa. Yliopisto on myös yksi Euroopan vanhimmista, sillä se on ollut toiminnassa jo yli 600 vuotta. Pääkampus sijaitsee keskustassa, mutta sivukampuksia on ympäri kaupunkia. Pääkampuksella on ympäri vuorokauden auki oleva kirjasto ja yliopiston UniCard-opiskelijakortilla saa käyttää vapaasti julkisia kulkuvälineitä. Opiskelijakortti kuuluu pakolliseen lukukausimaksuun, joka kustantaa noin 220 € / lukukausi. Opetus on tasokasta niin yliopiston kursseilla kuin kielikursseillakin, mutta ilmoittautuminen kursseille hoituu useimmiten ilmoittautumalla luennoitsijalle tai vaihtokoordinaattorille. Suomeen verrattuna Saksassa monet asiat hoidetaan sähköisen asioinnin sijaan edelleen paperilla ja esimerkiksi todistukset läsnäolosta ja arvosanoista täytyy hakea luennoitsijoilta henkilökohtaisesti. Ks. Leipzigin yliopiston esittelyvideo.

Hakijoilta edellytetään hyvää saksan kielen taitoa (B1/B2) ja suositellaan vähintään kaksi vuotta kestäneitä opintoja Tampereen yliopistossa. Saksan kielitaidon voi osoittaa Leipzigin yliopiston Sprachnachweis-todistuksella tai Tampereen yliopiston Kielikeskuksen kielitodistuksella. Leipzigissa on tarjolla myös jonkin verran englanninkielistä opetusta (mm. American Studies, British Studies, European Studies ja Early Childhood Education), ks. tarkemmat tiedot Almaweb-opetusohjelmasta sekä Vor dem Studium -nettisivulta. Leipzigiin on mahdollista lähteä opiskelemaan ainoastaan englanniksi, jolloin vaatimuksena on kielitodistus B2-tason englannin kielen taidosta sekä suosituksena vähintään A2-tasoinen saksan kielen taito. Englanninkielisille maisteritason kursseille usein on vaatimuksena suoritettu kandidaatin tutkinto. Yliopiston kanssa yhteistyössä toimiva Studienkolleg Sachsen järjestää useita kielikursseja, jotka ovat eurooppalaisille vaihto-opiskelijoille maksuttomia. Ennen lukukausien alkua vaihto-opiskelijoille on suositeltavaa osallistua noin kolme viikkoa kestävälle maksulliselle kieli- ja orientaatiokurssille (vain B1/B2/C1-tason opiskelijoille, hinta noin 150 €). Kurssi auttaa aktivoimaan saksan kieltä ja samalla pääset helposti tutustumaan muihin vaihto-opiskelijoihin. Paikkoja on rajoitetusti, mutta kurssille voi ilmoittautua jo ennen kuin opiskelupaikka varmistuu.

Asuntoa voi hakea opiskelija-asuntoloista (esim. Studentenwerk) jo hakuprosessin aikana tai kimppakämppää yksityisiltä markkinoilta (esim. WG-Gesucht). Vuokra- ja hintataso on yleisesti Leipzigissa edullinen Suomeen verrattuna. Asunnon hakuprosessi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä lukukauden alkaessa hakijamäärät ovat suuret. Leipzigiin vaihtoon menevä voi hakea myös tuutoria, buddya, Studentenwerk Leipzigin (Das Buddyprogramm), opiskelijajärjestö WILMAn kautta tai suoraan omasta tiedekunnasta. WILMA järjestää myös matkoja vaihtareille ja ylläpitää astiapörssiä, josta voi ostaa tai saada lahjaksi käytettyjä keittiövälineitä. Leipzig soveltuu hyvin myös perheellisille opiskelijoille, ks. Studium mit Kind.

Ohjelmaan valituille myönnetään matka-apuraha, mutta opiskelijat vastaavat itse elin- ja asumiskustannuksistaan. Leipzigin yliopistossa talvilukukausi alkaa lokakuussa ja päättyy helmikuussa, kesälukukausi puolestaan alkaa huhtikuussa ja päättyy heinäkuussa.

Yhteyshenkilö: Igor Tanskanen

Universität Salzburg, Itävalta

Yliopiston nettisivut: Universität Salzburg.

Salzburg on noin Tampereen kokoinen kaupunki, joka on tunnettu ennen kaikkea Mozartin syntymäkaupunkina. Salzburg on oiva vaihtokohde esimerkiksi laskettelusta tai vaeltamisesta pitäville, koska Alpeille pääsee helposti ja alle tunnissa. Salzburgin sijainti on myös varsin mainio Keski-Euroopan matkailuun ja viikonloppureissuja on helppo tehdä Itävaltaa ympäröiviin maihin. Salzburgissa kannattaa ehdottomasti hankkia pyörä, sillä pyörällä pääsee helposti ja nopeasti paikasta toiseen hyväkuntoisia pyöräteitä pitkin. Pyörällä on myös helppo tehdä retkiä Salzburgin ympäristöön.

Salzburgin yliopisto sijaitsee sekä vanhassa kaupungissa että sen ulkopuolellakin. Pääasiassa kaikki rakennukset ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta esimerkiksi liikuntatieteellinen tiedekunta sijaitsee noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Hakijoilta odotetaan hyvää saksan kielen taitoa (B2). Saksankielisen opetuksen lisäksi tarjolla on myös englanninkielisiä kursseja ja vaihto-opiskelijat voivat opiskella saksaa vieraana kielenä lukukauden aikana, ks. tarkemmat tiedot PLUSonline-opetusohjelmasta. Salzburgiin on mahdollista lähteä opiskelemaan ainoastaan englanniksi, jolloin vaatimuksena on kielitodistus B2-tason englannin kielen taidosta sekä suosituksena vähintään A1-tasoinen saksan kielen taito. Suurin osa kielikursseista ovat maksullisia (45-120 €) ja niitä järjestävät niin Salzburgin yliopiston saksan kielen tiedekunta kuin myös Salzburgin yliopiston Kielikeskus (ks. Sprachkurse). Voit osallistua myös Kielikeskuksen maksulliselle saksan intensiivikurssille (A1-B1) ennen muiden kurssien alkua (n. 40 €, 3 ECTS). Kurssi auttaa aktivoimaan saksan kieltä ja samalla pääset helposti tutustumaan muihin vaihto-opiskelijoihin. Opiskelu Salzburgissa on suhteellisen vaativaa, mutta opetus taas on erittäin laadukasta ja opettajina on usein alojensa huippuasiantuntijoita.

Talvilukukaudella opetus alkaa Salzburgin yliopistossa lokakuussa ja päättyy helmikuussa. Kesälukukauden opetus puolestaan alkaa maaliskuussa ja päättyy kesäkuussa. Ennen lukukausien alkua vaihto-opiskelijoiden on suositeltavaa osallistua noin viikon kestävälle orientaatiokurssille. Opiskelijat vastaavat itse elin- ja asumiskustannuksistaan ja ohjelmaan valituille myönnetään matka-apuraha. Salzburgin yliopisto (Universität Sport Institute (USI) der Universität Salzburg) tarjoaa myös kattavasti mahdollisuuksia urheilla. Toiminta perustuu kurssimaksuihin (alk. 20 € / lukukausi) ja tarjolla on monimuotoisia urheilukursseja lentopallosta varjoliitämiseen ja purjehdukseen.

Asuntoja on tarjolla opiskelija-asuntoloissa tai yksityisillä vuokranantajilla. Opiskelija-asuntolat ovat yleensä hieman halvempia, mutta asuntoloiden välillä on suuria eroja hintatason, iän, sijainnin ja asuntolan sääntöjen kohdalla. Asunnoista on pulaa, joten on suositeltavaa hakea asuntoa ajoissa jo ennen hyväksymiskirjettä. Esimerkiksi OeAD:lle vaihto-opiskelija voi laittaa asuntohakemuksen jo ennen kuin opiskelupaikka varmistuu. Asuntolapaikkoja on tarjolla myös WIST Salzburgin sekä  home4students-palvelun kautta. Yliopiston Buddy Network -palvelun kautta taas voit hakea itsellesi paikallista tuutoria.

Yhteyshenkilö: Igor Tanskanen

Venäjä

Yliopistolla on useita kahdenvälisiä sopimusyliopistoja Venäjällä, mukaan lukien muutama huippuyliopisto sekä 5-100-projektissa mukana olevia yliopistoja. Yliopistojen englanninkielisten kotisivujen sisältö on useimmiten huomattavasti niukempi kuin venäjänkielisten.

Venäjällä opiskellaan pääsääntöisesti venäjän kielellä (A0-C2), tosin myös englanninkielisiä kursseja on tarjolla joissakin sopimusyliopistoissa. Venäjälle vaihtoon lähtevällä opiskelijalla olisi hyvä osata edes jonkin verran venäjää, myös niissä tapauksissa, joissa opiskelu tapahtuu englanniksi. Asioiden hoitaminen ilman jonkin asteista venäjän kielen taitoa saattaa olla haasteellista varsinkin yliopistoyhteisön ulkopuolella. Myös toimintakulttuuri, asuntolojen tasot ja järjestyssäännöt eroavat paljon suomalaisista ja tämä on hyvä muistaa Venäjälle lähdettäessä. Lopullinen opintosuunnitelma laaditaan useimmiten vasta kohdeyliopistossa kielitestin jälkeen.

Lisätietoja opiskelusta ja asumisesta Venäjällä löydät Russia.study-sivustolta sekä Tampereen yliopiston matkakertomuksista.

Eduskunnan aloitteesta perustettu, Cultura-säätiön hallinnoima Valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden juhlarahasto myöntää apurahaa venäjän kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille. Tampereen yliopiston opiskelijat voivat hakea lisäapurahoja vaihto-opiskeluun Venäjällä Tampereen yliopiston matka-apurahan lisäksi. Haku on yleensä syksyisin ja voit hakea apurahaa muun muassa vaihto-opiskeluun, kieliharjoitteluun sekä venäläisten yliopistojen tutkintoon valmentaviin opintoihin. Lue lisää: Cultura-säätiö.

Yhteyshenkilö: Igor Tanskanen

ITMO-yliopisto

Yliopiston nettisivut: ITMO University.

Venäjänkielinen nimi: Университет ИТМО; Санкт-Петербургский национальный исследовательский университет информационных технологий, механики и оптики.

Vuonna 1900 perustettu ITMO-yliopisto on Pietarissa sijaitseva valtionyliopisto ja yksi Venäjän kansallisista tutkimusyliopistoista. Yliopistossa opiskelee noin 11 000 opiskelijaa, joista kansainvälisiä yliopisto-opiskelijoita on noin 16 %. Yliopiston tutkimuksen vahvuusalueisiin kuuluvat informaatioteknologia ja tietoturvallisuus, fotoniikka, biotieteet ja niveltävä lääketiede, luonnontieteet ja älymateriaalit, taide ja tiede sekä valaisun muotoilu, ekologia ja kaupunkisuunnittelu. ITMOn yliopistotiimit ovat voittaneet monena perättäisenä vuonna useita maailman ohjelmointikilpailuja. ITMO on yksi Venäjän opetus- ja tiedeministeriön 5-100-projektin johtavista yliopistoista ja Euroopan johtavia IT-alan yliopistoja (ks. THE World University Rankings 2018 by subject: computer science).

Tarjolla on niin englanninkielistä kuin myös venäjänkielistä opetusta. ITMOssa on 21 englanninkielistä maisteriohjelmaa sekä kaksoistutkinto-ohjelmia suomalaisten yliopistojen kanssa. Tarjolla on venäjän kielen kursseja sekä useita kesäkouluja ja intensiivikursseja. Keskustakampuksen ja Kaupin kampuksen opiskelijoille on tarjolla englanniksi mm. Economics & Innovation, Soft Skills (Intercultural Communication, Negotiation, Influence and Conflict Management), ICT & Programming, Robotics, Information Security, Environmental Management, Biochemistry, Russian and International Financial Systems. Vaihto-ohjelma on avoin kaikille Tampereen yliopistossa opiskeleville perustutkinto-opiskelijoille. Vaihtoon valituilta toivotaan vähintään venäjän kielen alkeiden osaamista. Vaihtoon valitut vastaavat itse asumiskustannuksistaan Pietarissa, mutta vastaanottava yliopisto avustaa asuntolapaikan järjestämisessä.

Ivanovon valtionyliopisto (IvSU)

Yliopiston nettisivut: Ivanovo State University.

Venäjänkielinen nimi: Ивановский государственный университет.

Ivanovon valtionyliopisto on perustettu alun perin pedagogisena instituuttina vuonna 1918. Nykyään yliopisto on monialayliopisto, jossa on noin 10 000 opiskelijaa mm. seuraavissa tiedekunnissa: biologia ja kemia, fysiikka, historia, oikeustiede sekä sosiologia ja psykologia. Ivanovo on noin 400 000 asukkaan teollisuuskaupunki noin 250 km Moskovasta.

Tampereen yliopiston ja Ivanovon valtionyliopiston välinen sopimus solmittiin alun perin vuonna 1997. Vaihtoon voidaan valita yksi opiskelija lukuvuodeksi tai kaksi opiskelijaa lukukaudeksi. Vaihtoon valituilta edellytetään venäjän kielen taitoa, sillä yliopistossa ei voi opiskella englannin kielellä. Vaihto-opiskelijoille on tarjolla on mm. syventäviä venäjän kielen kursseja.

Vaihtoon valitut vastaavat itse asumiskustannuksistaan, mutta vastaanottava yliopisto avustaa asunnon järjestämisessä. Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun (ml. tenttikaudet).

Kazanin federaatioyliopisto (KFU)

Yliopiston nettisivut: Kazan Federal University.

Venäjänkielinen nimi: Казанский федеральный университет.

Kazanin federaatioyliopisto on perustettu vuonna 1804 ja se on Volgan alueen tärkein yliopisto Venäjällä. KFU:ssa on noin 35 000 opiskelijaa ja se toimii kolmessa eri kaupungissa, Kazanin lisäksi myös Naberežnyje Tšelnyssä ja Jelabugassa. KFU on valittu mukaan Venäjän valtion 5-100-projektiin, jossa johtavat venäläiset yliopistot pyrkivät maailman ranking-listalla 100 parhaan yliopiston joukkoon. Kazan on Tatarstanin tasavallan yli miljoonan asukkaan pääkaupunki ja yksi koko Venäjän federaation suurimmista kaupungeista, jonka elintaso on venäläisittäin korkea. Kazan on myös tataarikulttuurin tärkein keskus.

Tampereen yliopistolla on tähän mennessä ollut vain tutkimusyhteistyötä KFU:n kanssa journalismin ja joukkoviestinnän sekä venäjän kielen ja kirjallisuuden alalla, mutta nyt myös opiskelijaliikkuvuus on mahdollista. Englanninkielistä opetusta on vain vähän tarjolla, joten vaihtoon valituilta edellytetään venäjän kielen taitoa. Ks. KFU:n tiedekunnat, maksulliset venäjän kielen kurssit sekä KFU:n opetussuunnitelmat.

Opiskelijat vastaavat itse asumiskustannuksistaan, mutta vastaanottava yliopisto avustaa asunnon järjestämisessä. Tarjolla on perinteinen opiskelijasuntola uudehkossa ylioppilaskylässä (Univesiade Village) noin 10 kilometrin päässä Kazanin keskustasta, vuokra-asuntoja yksityisiltä markkinoilta tai perhemajoitusta. Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun.

Moskovan valtionyliopisto (MSU)

Yliopiston nettisivut: Lomonosov Moscow State University.

Venäjänkielinen nimi: Московский государственный университет имени М. В. Ломоносова.

MSU on perustettu vuonna 1755 ja se on toiseksi vanhin yliopisto Venäjällä. Nykyisen kokonimensä (M. V. Lomonosoville nimetty Moskovan valtionyliopisto) yliopisto sai vuonna 1940 ensimmäisen venäläisen akateemikon M. V. Lomonosovin (1711–1765) mukaan. Nykyään MSU:ssa on lähes 40 000 opiskelijaa.

MSU:ssa on 43 tiedekuntaa ja lisäksi 15 tieteellistä tutkimuskeskusta sekä useita kirjastoja. Tiedekunnat edustavat mm. humanistisia tieteitä, informaatiotieteitä, luonnontieteitä, lääketiedettä, oikeustiedettä, taloustieteitä ja yhteiskuntatieteitä. Kauppatieteissä, biologiassa ja politiikan tutkimuksessa on mahdollista suorittaa kursseja myös englanniksi. Joka vuosi yliopisto ottaa noin 2000 kansainvälistä opiskelijaa ympäri maailmaa opiskelemaan tiloihinsa. Moskovan valtionyliopisto arvioidaan yleensä Venäjän parhaaksi yliopistoksi niin kansallisissa kuin kansainvälisissä yliopistovertailuissa.

Englanninkielisestä tarjonnasta voisi nostaa esille esim. poliitikan tutkimuksen kursseja MSU Master in Public Policy on Post-Soviet Space -maisteriohjelmasta.

Vaihto-ohjelma on avoin kaikille Tampereen yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Vaihtoon osallistuminen edellyttää venäjän kielen taitoa. Vastavuoroisuuteen perustuen vaihtoon voidaan lähettää vuosittain enintään kaksi opiskelijaa yhden lukukauden ajaksi. Vastaanottava yliopisto tarjoaa vaihto-opiskelijalle asuntolapaikan pääkampuksen alueella kahden hengen soluasunnoissa (Дом студента на Ленинских горах) ja maksaa kuukausittaisen apurahan (n. 2000 ruplaa). 

MSU ehdottaa yleensä vaihto-opiskelijoille valmiin opintosuunnitelman venäjän kielen tasokokeen jälkeen. Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun.

Moskovan lingvistinen valtionyliopisto (MSLU)

Yliopiston nettisivut: Moscow State Linguistic University.

Venäjänkielinen nimi: Московский государственный лингвистический университет.

MSLU perustettiin 1800-luvun alkupuolella. Vuonna 1990 se sai nykyisen nimensä ja rakenteensa. Kaiken kaikkiaan Moskovan lingvistisessä valtionyliopistossa opiskelee noin 10 000 opiskelijaa noin 36:lla eri kielellä. MSLU on ollut tunnettu korkeatasoisena kääntäjien ja tulkkien kouluttajana ja siellä on vuosikymmenten mittaan koulutettu muun muassa YK:ssa ja monissa kansainvälisissä tehtävissä toimineita venäjän kielen tulkkeja. MSLU sijaitsee Moskovan keskustassa ja asuntola on yliopiston lähellä. Asuntolapaikka on vaihtoon osallistuvalle opiskelijalle ilmainen (jaetussa kahden tai kolmen hengen huoneessa), mutta asuntolan hygieniataso ei vastaa suomalaisia standardeja.

Sopimus yhteistyöstä astui voimaan tammikuussa 1991. Sopimuksen perusteella neljä opiskelijaa voi opiskella vuosittain lukukauden ajan yliopistossa. Vaihtoon valitaan ensisijaisesti käännöstieteen (venäjä) ja venäjän kielen ja kulttuurin opiskelijoita, mutta myös valinnaisia opintoja suorittavat voivat tulla kysymykseen. Opiskelijoita valittaessa etusijan saavat ne opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet pakollista kieliharjoittelua. Opiskelijoilta vaaditaan venäjän kielen taitoa.

Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun (ml. tenttikaudet). MSLU tarjoaa vaihto-opiskelijoille valmiin opintosuunnitelman, jossa on muutama valinnainen kurssi.

Petroskoin valtionyliopisto (PetrSU)

Yliopiston nettisivut: Petrozavodsk State University.

Venäjänkielinen nimi: Петрозаводский государственный университет.

Karjalassa sijaitseva Petroskoin valtionyliopisto perustettiin vuonna 1940. Täysipäiväisiä opiskelijoita Petroskoin valtiollisesssa yliopistossa on noin 11 000. Petroskoissa voi opiskella 13 tiedekunnassa, jotka edustavat seuraavia aloja: biologia, filologia (mm. venäjän- ja saksankielinen kirjallisuus, venäjän ja saksan kielet), fysiikka, historia, insinööritieteet, itämerensuomalaiset kielet, maatalous, matematiikka, metsätieteet, lääketiede, oikeustiede, taloustieteet ja yhteiskuntatieteet (mm. sosiaalityö, kansainvälinen politiikka). Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun (ml. tenttikaudet). Sopimus yhteistyöstä Tampereen yliopiston ja Petroskoin valtiollisen yliopiston välillä astui voimaan syyskuussa 1994.

Sopimuksen sisältämä opiskelijavaihto käsittää vuosittain yhden opiskelijan lukukauden opiskelun Petroskoin valtionyliopistossa. Vaihtoon voidaan valita kaikkien tiedekuntien opiskelijoita. Valittavien tulee pystyä opiskelemaan venäjän kielellä. Petroskoin valtionyliopisto järjestää vaihtoon osallistuvalle ilmaisen asuntolapaikan kahden tai kolmen hengen huoneessa (PetrSU-opiskelija-asuntolassa numero 4 tai 6).

Lisätietoja: PetrSU Guide, Fact Sheet

Pietarin valtionyliopisto (SPbU)

Yliopiston nettisivut: St. Petersburg State University.

Venäjänkielinen nimi: Санкт-Петербургский государственный университет.

Pietarin valtionyliopisto, joka on perustettu vuonna 1724, on Venäjän vanhin yliopisto. Noin 300-vuotisen historiansa aikana Pietarin valtionyliopisto on luonut vahvan aseman Venäjällä ja se on yksi Venäjän parhaista korkeakouluista sekä opetuksen, tutkimuksen, kehityksen kuin innovaatioidenkin osalta. Pietarin valtionyliopisto on myös yksi parhaiten tunnettuja venäläisiä yliopistoja maailmassa. Pietarin valtionyliopistoa arvioidaan yleisesti Venäjän toiseksi parhaaksi yliopistoksi Moskovan valtionyliopiston jälkeen niin kansallisissa kuin kansainvälisissä yliopistorankingeissa.

Yliopistossa on runsaat 32 000 opiskelijaa ja 24 tiedekuntaa. Yliopiston kampuksista toinen on kaupungin keskustassa Vasilinsaarella ja toinen keskustan ulkopuolella Pietarhovissa.

Pietari on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki, joka on tunnettu maailmanlaajuisesti rikkaasta taide- ja kulttuuritarjonnastaan. Opiskelijakorttia vilauttamalla suurimpaan osaan museoista ja taidenäyttelyistä pääsee ilmaiseksi tai puoleen hintaan.

Vaihto-ohjelma on avoin kaikille kandidaatti- ja maisteritason tutkinto-opiskelijoille. Tarjolla on niin englanninkielisiä kuin venäjänkielisiä kanditason kursseja, kielitaitovaatimuksena on aina vähintään B2-tason opiskelukieli. Kaikille halukkaille on tarjolla myös ilmainen venäjän kielen intensiivikurssi (30 op) filologian tiedekunnassa. Opiskelijoilta ei vaadita venäjän kielen kielitaitotasoa mikäli hän osallistuu ainoastaan kielikurssille ja tarjolla on eritasoisia venäjän kielen intensiivikursseja.

Opiskelija vastaa itse asumiskustannuksistaan, mutta vastaanottava yliopisto varaa tarvittaessa huoneen vaihto-opiskelijoiden asuntolassa numero 19 (2-3 hengen huoneissa, n. 5000 ruplaa / kk). Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun.

Lisätietoja löydät SPbU exchange students -Facebook-ryhmästä sekä yliopiston esitteestä (2018-19).

Pietarin taloustieteiden yliopisto (UNECON)

Yliopiston nettisivut: Saint Petersburg University of Economics.

Venäjänkielinen nimi: Санкт-Петербургский государственный экономический университет.

Pietarin taloustieteiden valtionyliopistoa on laajennettu useita kertoja historiansa aikana yhdistämällä toisiinsa Moskovassa ja Pietarissa toimivia kauppakorkeakouluja. Yliopisto on vakiinnuttanut kärkiasemansa Venäjän parhaiden taloustieteiden yliopistojen keskuudessa.

Vuoden 2012 fuusion seurauksena syntyneessä uudessa yliopistossa UNECONissa on yli 40 000 opiskelijaa (sekä perus- että jatkotutkintotasolla) ja tiedekuntia on runsaat 20. Yliopiston pääkampus sijaitsee aivan Pietarin keskustassa, Kanal Gribojedovalla, kivenheiton päässä Nevski Prospektilta. Vaihto-opiskelijoille tarkoitettu opiskelija-asuntola sijaitsee aivan yliopiston vieressä.

Vaihto-ohjelma on avoin etupäässä taloustieteiden opiskelijoille. UNECONissa on tarjolla jonkin verran englanninkielisiä kursseja, lisätietoja alla. Englanninkielinen kurssitarjonta painottuu kauppatieteisiin, mutta tarjolla on myös Venäjän kulttuuriin, yhteiskuntaan ja politiikkaan syventyviä kursseja. Vaihto-opiskelijat voivat opiskella muutaman venäjän kielen kurssin vaihtonsa aikana. Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun (ml. tenttikaudet).

Pietarin polytekninen yliopisto (SPbPU)

Yliopiston nettisivut: Peter the Great St. Petersburg Polytechnical University.

Venäjänkielinen nimi: Санкт-Петербургский политехнический университет Петра Великого; Политех.

Pietarin polytekninen yliopisto perustettiin jo vuonna 1899 ja se kuuluu Venäjän parhaimpiin teknillisiin yliopistoihin. Polyteknisessä yliopistossa on yli 30 000 opiskelijaa ja yliopisto on valittu mukaan Venäjän valtion 5-100-projektiin. Nimestään huolimatta yliopisto on monialayliopisto, joka koostuu 21 tiedekunnasta ja insituutista mm. humanistisella, kaupallisella, teknisellä ja fysiikan koulutusaloilla. Yliopisto tunnetaan paremmin entisellä nimellään Polytekninen instituutti tai tuttavallisemmin Polytech.

Tampereen yliopisto on solminut vuonna 2007 sopimuksen Polytechin kanssa. Sopimus kattaa opiskelijavaihdon kaikkien tiedekuntien ja instituuttien kanssa, mutta vaihto-opiskelija saa valita kurssit vain yhdestä tiedekunnasta tai instituutista. Opiskella voi venäjäksi tai englanniksi (B2). Englanninkielisiä kursseja on tarjoalla on valmiissa opintokokonaisuuksissa (30 ECTS / lukukausi) tai kursseja voi valita Polytechin lukuisista englanninkielisistä kandi- ja maisteritason tutkinto-ohjelmista. Lisäksi tarjolla on mm. venäjä vieraana kielenä -opetusta (A0-C1-taso) sekä useita venäjän kielen kesäkouluja. Ks. lisätietoja Polytechin opetusohjelmasta.

Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun. Vaihto-ohjelma on avoin kaikille perustutkinto-opiskelijoille. Vaihtoon valituilta ei edellytä venäjän kielen taitoa, jos osallistuu ainoastaan venäjän kielen kursseille. Sopimuksen kautta vaihtoon menevät vastaavat itse asumiskustannuksistaan, mutta vastaanottava yliopisto järjestää asuntolapaikan.

Tverin valtionyliopisto (TSU)

Yliopiston nettisivut: Tver State University.

Venäjänkielinen nimi: Тверской государственный университет.

Tverin valtionyliopisto on perustettu 1870 ja se oli alun perin opettajia kouluttava yksityinen oppilaitos ja myöhemmin yliopisto. Yliopiston nimi on muuttunut useita kertoja vuosikymmenien aikana. Vuonna 1917 yliopisto valtiollistettiin ja nykyisen nimensä Tverin valtionyliopisto sai vuonna 1991. Nykyisin Tverin yliopisto on monitieteinen yliopisto, jossa panostetaan erityisesti tieteelliseen tutkimustyöhön. Perus- ja soveltavaa tutkimusta tehdään kaikissa opetettavissa pääaineissa.

Yliopistossa on 17 tiedekuntaa, 94 ainelaitosta, yli 12 000 opiskelijaa sekä yli 1000 opetus- ja tutkimushenkilökunnan jäsentä. Noin 40 pääainevaihtoehdon joukosta löytyy mm. matematiikka, oikeustiede (Constitutional Rights, Environmental Rights), biologia, geologia, venäjän kieli ja kulttuuri, historia, yleinen kielitiede, psykologia sekä venäjä vieraana kielenä -opintokokonaisuus.

Tverin valtionyliopistossa opetuskieli on venäjä, joten sinne vaihtoon lähteviltä opiskelijoilta vaaditaan venäjän kielen taitoa. Syyslukukausi on syyskuusta tammikuun loppuun ja kevätlukukausi helmikuusta kesäkuun loppuun (ml. tenttikaudet).

Uralin federaatioyliopisto (UrFU)

Yliopiston nettisivut: Ural Federal University.

Venäjänkielinen nimi: Уральский федеральный университет имени первого Президента России Б. Н. Ельцина.

UrFU sijaitsee Jekaterinburgissa, yhdessä Venäjän suurimmista kaupungeista. Uralin federaatioyliopiston noin 35 000 opiskelijaa ja 2000 henkilökunnan jäsentä tekevät siitä yhden Venäjän isoimmista ja arvostetuimmista yliopistoista. UrFU tarjoaa huippuluokan akateemista koulutusta luonnon-, insinööri- sekä yhteiskuntatieteiden aloilla. UrFU kuuluu myös niiden 15 parhaan venäläisen yliopiston joukkoon, jotka saavat valtiolta erityistä tukea kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Venäjän hallitus on valinnut UrFU:n mukaan 5-100-projektiin, jonka ideana on saada 21 johtavaa venäläistä yliopistoa lähivuosina 100 maailman parhaan yliopiston joukkoon.

Uralin federaatioyliopisto on monitieteinen ja siellä voi opiskella mm. kauppa- ja taloustieteitä, tiedotusoppia, historiaa, matematiikka, politiikan tutkimusta, sosiologiaa, psykologiaa, kielitieteitä (mukaan lukien venäjä vieraana kielenä -oppiainetta), suhdetoimintaa (public relations) ja ulkoasioita (foreign affairs). UrFUssa voi opiskella yli 100 eri oppiainetta 18 eri instituutissa ja siellä on mahdollista suorittaa niin kandidaatin, maisterin kuin myös tohtorin tutkintoja useissa eri tutkinto-ohjelmissa. Yliopistolla on mm. oma lukio, useita tutkimuslaitoksia esim. talous- ja yhteiskuntatieteiden alalla, Venäjän kulttuuri-instituutti, observatorio, kasvitieteellinen puutarha, useita museoita sekä kirjapaino.

UrFU tarjoaa myös useita englanninkielisiä maisteriohjelmia sekä laajan valikoiman englanninkielisiä kursseja vaihto-opiskelijoille (ks. 2018-19 Courses Taught in English).

Tampereen yliopisto on solminut sopimuksen yhteistyöstä UrFUn kanssa vuonna 2011 ja sopimukseen kuuluu myös opiskelijavaihto. Vaihto-ohjelma on avoin kaikille Tampereen yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Vaihtoon osallistujilta edellytetään vähintään venäjän kielen alkeiden osaamista. Vastavuoroisuuteen perustuen vaihtoon voidaan lähettää vuosittain enintään kaksi opiskelijaa yhden lukukauden ajaksi. Vastaanottava yliopisto varaa kaikille saapuville vaihto-opiskelijoille asuntolapaikan (keskimäärin n. 1200 ruplaa / kk). Yliopistolla on myös oma vaihto-opiskelijoille suunnattu mobiilisovellus UrFU Guide.

Venäjän taloustieteiden Plehanovin yliopisto (PRUE)

Yliopiston nettisivut: Plekhanov Russian University of Economics.

Venäjänkielinen nimi: Российский экономический университет имени Г. В. Плеханова.

Yliopisto sijaitsee Moskovassa ja on Venäjän vanhimpia, suurempia ja arvostetuimpia taloustieteen ja sosiaalitieteen tutkintoja tarjoava yliopisto. Yliopistoa edeltänyt kauppakorkeakoulu perustettiin vuonna 1907. Vuonna 1924 korkeakoulu sai nimekseen Kansantalouden Plehanov-korkeakoulu, johon yhdistettiin vuonna 1961 Moskovan valtiollinen taloustieteiden korkeakoulu. Vuonna 1991 korkeakoulu sai nimen Venäjän taloustieteiden Plehanov-akatemia ja 2011 nykyisen nimensä. Sopimus yhteistyöstä solmittiin jo kesäkuussa 1995.

Yliopistossa on kymmenen tiedekuntaa, jotka edustavat seuraavia aloja: Business Administration, Economic Cybernetics, Economy of Enterprises, Economics and Management, Commercial Engineering, Finance, Accounting and Banking, General Economics, International Business Relations, Retailing ja Taxation Policy. Yliopisto painottaa taloustieteilijöiden koulutuksessa vieraiden kielten merkitystä. Taloustieteilijöiksi valmistuvat opiskelijat voivat valita englannin lisäksi opintoja kahdesta kielestä seuraavien kielten joukosta: englanti, saksa, ranska, espanja, italia, hollanti, ruotsi, suomi ja tanska. Lisäksi ulkomaalaisille opiskelijoille opetetaan venäjää vieraana kielenä.

Vaihto-ohjelma on avoin kaikille Tampereen yliopistossa opiskeleville perustutkinto-opiskelijoille. Vaihtoon valituilta toivotaan venäjän kielen alkeiden osaamista. Plehanoviin vaihtoon valitut vastaavat itse asumiskustannuksistaan, mutta vastaanottava yliopisto avustaa asuntolapaikan hankkimisessa. Vaihtoon valittujen edellytetään suorittavan venäjän kielen kurssin vaihdon aikana sekä Doing Business in Russia -kurssin, muuten opiskelijat saavat valita opintonsa vapaasti. Vieraiden kielten kurssit ovat avoimia myös yliopistossa opiskeleville ulkomaalaisille. International Business School -yksikön (IBS) opetus on kokonaan englanninkielistä. Kurssit soveltuvat lähinnä taloustieteitä aloitteleville opiskelijoille ja tarjolla on mm. seuraavia opintokokonaisuuksia: Management of Organization, ​Corporate Finance ja Hospitality Management.

Management of Organization

Источник: https://www.rea.ru/en/Pages/students_exchange_programs.aspx © ФГБОУ ВО «РЭУ им. Г.В. Плеханова»
Management of Organization

Источник: https://www.rea.ru/en/Pages/students_exchange_programs.aspx © ФГБОУ ВО «РЭУ им. Г.В. Плеханов
 

Tiedekuntien alakohtaiset sopimusyliopistot

Tarkasta aina alakohtaiset lisätiedot ja mahdolliset erityisvaatimukset tiedekuntien liikkuvuuskoordinaattoreilta!
 

Johtamiskorkeakoulu

Sveitsi

Universität Bern, Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Terhi Nieminen
Université de Fribourg, Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Terhi Nieminen
 

Venäjä

Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelman opiskelijat voivat hakea vaihtoon Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituuttiin (MGIMO).

Московский государственный институт между­народных отношений (У) МИД России (МГИМО)
Moscow State Institute of International Relations (MGIMO) - instituutin kansainvälisen toimiston sivut englanniksi

  • opinto-oikeus venäjänkielisiin ohjelmiin
  • lukuvuosittain voidaan lähettää vaihtoon 1-2 opiskelijaa ensisijaisesti yhdeksi lukukaudeksi (syys- tai kevätlukukausi)
  • vaihtoon valituille opiskelijoille myönnetään Tampereen yliopiston matka-apuraha (lkv 2018–2019 1.500 euroa/lukukausi); opiskelija voi lisäksi hakea opintotukea normaaliin tapaan vaihtojakson ajalle
  • hakuaika seuraavan lukuvuoden aikana tapahtuvaa vaihtoon on vuosittain tammi-helmikuussa sekä mahdollisesti vielä kevätlukukauden täydennyshaussa

Valinnat tehdään ensisijaisesti politiikan tutkimuksen opintosuoritusten ja motivaatiokirjeen perusteella. Myös riittävä venäjän kielen taito on yksi valintaedellytyksistä; motivaatiokirje tulee kirjoittaa venäjän kielellä. Vaihtoon voi hakea joko yhdeksi lukukaudeksi tai koko lukuvuodeksi.

Yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Minna Höijer

Kasvatustieteiden tiedekunta

Universität Zürich, Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Sari Hyttinen

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta

Eidgenössische Technische Hochschule Zurich, Biotieteiden tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Riitta Aallos

Viestintätieteiden tiedekunta

Universität Zurich, Englannin kielen, kirjallisuuden ja kääntämisen tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Mira Pihlström

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Université de Fribourg, Historian tutkinto-ohjelma, yhteyshenkilö: kansainvälisten asioiden koordinaattori Anna Wansén-Kaseva