Microsoft Office 365 -palvelu

Office 365 on palvelukokonaisuus, joka sisältää laajan valikoiman työkaluja, kuten sähköpostin, kalenterin, tallennustilaa pilvipalvelussa sekä sovelluksia yhteiskirjoittamiseen ja vuorovaikutuksen tueksi. Palvelu on tarkoitettu yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Käyttäjätunnus on opiskelijoilla muotoa peruspalvelutunnus@student.uta.fi ja henkilökunnalla peruspalvelutunnus@staff.uta.fi.

Peruspalvelutunnus on henkilökohtainen käyttäjätunnuksesi, jolla kirjaudut yleisesti yliopiston sähköisiin palveluihin.
Huom! Skype for Business kirjautumisosoite on nimiperusteinen sähköpostiosoitteesi.

Tietoturvasta löydät tietoa Intrasta: Tiedon käsittely pilvipalveluissa

Yliopiston O365-palvelun sovellukset

Löydät Office 365 -palvelussa käytössä olevat sovellukset yleensä palvelun vasemman yläkulman "vohvelivalikosta". Alla kuvattu lyhyesti tärkeimpien sovellusten käyttötarkoitus.

>> Office 365:n Office 2016:n uudet ja parannetut ominaisuudet (Microsoft)

 

Sähköposti

Sähköposti

O365-sähköpostia voit käyttää selaimen kautta (Office 365 webmail) tai erillisellä tietokoneen tai puhelimen sähköpostiohjelmalla. Internetselaimen kautta pääset sähköpostiisi miltä tahansa laitteelta ja pystyt myös hallinnoimaan monia tilisi asetuksia laajemmin kuin erillissovelluksessa. Palvelussa sähköpostitilisi on peruspalvelutunnus@student.uta.fi tai peruspalvelutunnus@staff.uta.fi. Sähköpostissa sinulla on 50 GB tallennustilaa ja haittaohjelmasuojaus.

OHJEET:

Kalenteri

KalenteriVoit  käyttää  kalenteria  kirjautumalla sisään Office 365 -palveluun tai vaihtoehtoisesti omalle laitteelle asennettavalla erillisohjelmalla.  Kalenterisi vapaa/varattu -tilanne on kaikkien yliopistolaisten nähtävissä. Tarkempaa tietoa kalenteritapahtumistasi eivät muut käyttäjät kuitenkaan näe ilman, että annat laajempia oikeuksia toisille käyttäjille. Kalenterin kautta voit lähettää kokouskutsuja ja liittää tapahtumiin muistiinpanoja tai linkin verkkokokoukseen. Sinulla on myös varausmahdollisuus osaan yliopiston kokoustiloista.

OHJEET:

Ryhmät

Ryhmät -toiminnon löydät sähköpostin sisältä (ei siis vohvelivalikosta). Voit luoda julkisia ja suljettuja ryhmiä, ja lisätä ryhmään jäseniä. Ryhmän työskentelyalueella käytössäsi on automaattisesti keskustelualue, kalenteri, tiedostoalue ja  muistikirja, joita ryhmän jäsenet voivat käyttää yhdessä.

OHJEET:

Teams

Microsoft TeamsMicrosoft Teams on keskusteluihin keskittyvä työtila Office 365:ssä. Se kokoaa henkilöt, keskustelut, tiedostot ja työkalut yhteen paikkaan, jotta kaikki tarvittava olisi aina kaikkien käytettävissä.

OHJEET:

Skype for Business

Skype for BusinessSkype for Business -sovelluksen löydät 0365-palvelun yläpalkin oikeasta reunasta (ei siis vohvelivalikosta). Selaimella palvelua käytettäessä Skype for Business toimii pikaviestipalveluna (chat). Tietokoneelle asennetulla Skype for Busineksella voit pikaviestien lähettämisen lisäksi järjestää verkkokokouksia tai osallistua niihin ja soittaa puheluita ja videopuheluita. Saat ladattua sovelluksen kotikoneelle Office Pro Plus -ohjelmistopaketissa. Yliopiston vakioiduilla tietokoneilla sovellus on valmiiksi asennettuna.
Kirjautumisosoite (sign-in) on nimiperusteinen sähköpostiosoitteesi muodossa sukunimi.etunimi.x@student.uta.fi/etunimi.sukunimi@staff.uta.fi ja  tunnus (user name) peruspalvelutunnuksesi esim. ab12345@student/staff.uta.fi.

OHJEET:

OneDrive -tallennustila verkossa

OneDriveOneDriven omaan tallennustilaasi tallentamiasi tiedostoja voit katsella ja käyttää miltä laitteelta tahansa nettiselaimen kautta. Tiedostojen jakaminen toisille katseltavaksi tai muokattavaksi onnistuu myös palvelun kautta. Henkilökunnalla tallennustilaa on palvelussa 1 TB  ja opiskelijoilla 25 GB.

Huom!
OneDrive - Tampereen yliopisto on yliopiston Office 365 -kokonaisuuteen sisältyvä tallennustila, joka on erillään kuluttajapalvelusta. Jos sinulla on jo OneDrive -tallennustilaa Microsoftin kuluttajapalvelusta, sen voi kytkeä kohtaan OneDrive.

OHJEET:

Toimisto-ohjelmat

Toimisto-sovelluksetOffice 365 -palvelussa sinulla on käytettävissäsi Microsoft Officen toimisto-ohjelmat, Word, Excel ja PowerPoint,  joiden tiedostoja pääset muokkaamaan suoraan selaimen kautta.

OHJEET:

OMALLE KONEELLE ASENNETUT TOIMISTO-OHJELMAT:

Yammer

YammerYammer on organisaatioiden käyttöön kehitetty, hieman Facebookin kaltainen epämuodollinen viestintäväline, jossa jokaisella käyttäjällä on oma profiili. Viestintä Yammerissa tapahtuu ryhmien kautta. Kaikki yliopistolaiset ovat automaattisesti mukana yliopiston Yammerin All company -ryhmässä. Huom! Jos et kohdista viestiäsi jollekin toiselle ryhmälle se näkyy automaattisesti yliopiston koko henkilökunnalle sekä opiskelijoille (All company-ryhmälle).

Kuka tahansa käyttäjä voi perustaa uusia yksityisiä tai julkisia ryhmiä. Myös vanhat uta.fi-osoitteilla perustetut ryhmät löytyvät edelleen Yammerista. Tässä vaiheessa Yammeria voi käyttää epämuodollisena viestinnän välineenä muiden sisäisen viestinnän kanavien rinnalla.

OHJEET:

OneNote

OneNoteOneNote on muistikirjasovellus, jonne voit luoda muistinpanokansioita ja -sivuja, jotka sisältävät esim. tekstiä, kuvia, linkkejä ja videota. Tehtyjä muistiinpanosivuja ei tarvitse erikseen tallentaa ja ne ovat käytettävissä selaimen kautta myös mobiililaitteilla. Onenote mahdollistaa myös yhteiskirjoittamisen. Muistikirjan sivuja voit jakaa ja muokata yhdessä toisten kanssa reaaliaikaisesti.

OHJEET:

Sway

SwaySwayn avulla voit luoda havainnollisia verkkomateriaaleja, esityksiä ja opetusmateriaaleja. Materiaaliin voi yhdistellä tekstiä, kuvia, videoita, äänitiedostoja ja animaatioita. Sway toimii erilaisilla näytöillä, myös mobiililaitteilla, ja skaalautuu laitteen ja näytön koon mukaan.

Swayn voi julkaista sekä jakaa toisille käyttäjille.

OHJEET:

Class Notebook

Class NotebookClass Notebook on opetuskäyttöön tarkoitettu OneNote -muistikirja, jossa opettaja voi hallinnoida muistikirjan käyttäjiä ja heille näkyvää sisältöä. Class Notebook -muistikirja sisältää kolme osaa:

1. Sisältökirjasto: Vain opettajalla on oikeus kirjoittaa sisältökirjastoon. Opiskelijat voivat vain lukea sivuja.
2. Yhteistyötila: Kaikki voivat kirjoittaa ja muokata yhteistyötilan sivuja.
3. Opiskelijan muistikirja: Jokaisella opiskelijalla on oma osionsa, jonka vain hän ja opettaja näkevät.

OHJEET:

Forms

FormsForms-ohjelman avulla voit luoda kyselylomakkeita ja jakaa ne helposti vastaajille. Ohjelmasta löytyy erilaisia kysymystyyppejä, esim. monivalinta, tietovisa, avoin vastaus. Vastaaminen onnistuu myös mobiililaitteella. Vastauksia voit tarkastella ohjelman kautta koottuna tai yksitellen.

OHJEET:

Planner

PlannerPlanner on työkalu projektien, tehtävien ja ryhmätöiden hallintaan. Plannerin avulla voit luoda tehtäväkokonaisuuksia, aikatauluttaa ja kuvata kokonaisuuteen kuuluvia tehtäviä ja määrittää niille vastuuhenkilö.  Plannerin avulla ryhmä voi seurata tehtävien ja koko projektin aikataulua ja etenemistä.  Planner  on  integroitu  Ryhmä-toimintoon  siten,  että  jokaisella  O365:een  luodulla  ryhmällä  on automaattisesti  oma  suunnitelma  Plannerissa  ja  jokaiselle  Planneriin  rakennetulle  suunnitelmalle syntyy automaattisesti ryhmä.

OHJEET:

Stream

Stream on videopalvelu, joka on avoinna Tampereen yliopiston opiskelijoille sekä henkilökunnalle. Videota julkaistaessa voidaan valita kenelle video näkyy: oletuksena palvelu tarjoaa videon julkaisemista koko organisaation käyttöön, mutta videoiden katsomisoikeudet on mahdollista asettaa esimerkiksi vain tietyille henkilöille tai ryhmille. Stream on tarkoitettu organisaation sisäiseen käyttöön, eivätkä ulkopuoliset pääse kirjautumaan palveluun.

OHJEET: