Värrin ja Haapalan teokset ehdolla Vuoden tiedekirjoiksi

Julkaistu 5.12.2018 - 10:14
Veli-Matti Värri ja Pertti Haapala/ Kuva: Jonne Renvall
Veli-Matti Värrin ja Pertti Haapalan kirjat pääsivät finalistien joukkoon Vuoden tiedekirja -kilpailussa. Kuvat: Jonne Renvall ja Vastapaino

 

Kahden Tampereen yliopiston professorin kirjat ovat ehdolla vuoden 2018 tiedekirjoiksi. Kymmenen finalistin joukkoon pääsivät kasvatustieteen professori Veli-Matti Värrin teos Kasvatus ekokriisin aikakaudella ja Suomen historian professori Pertti Haapalan toimittama Suomen rakennehistoria. Molemmat kirjat on kustantanut tamperelainen Vastapaino.

Värri pohtii kirjassaan kasvatusjärjestelmää osana ekologisesti kestämätöntä elämänmuotoa ja vaatii kasvatusajattelun uudistamista, jotta tulevien sukupolvien elämä olisi ihmisarvoista.

Haapalan toimittama teos tutkii Suomea kysymällä, mikä Suomi on ollut pitkällä aikavälillä 1300-luvulta 2000-luvun alkuun. Kirjan mukaan Suomen nousu köyhyydestä maailman vauraimpien maiden joukkoon ei johtunut vain suomalaisten sinnikkyydestä ja neuvokkuudesta vaan onnekkaista sattumista, kansainvälisistä investoinneista, maailmantalouden suhdanteista ja kytkeytymisestä globaaleihin markkinoihin.

Vuoden 2018 tiedekirja -palkinnon raatiin kuuluvat aivotutkija Minna Huotilainen, yhteiskuntapolitiikan tutkija Ullamaija Seppälä ja historioitsija Kari Teräs. Raadin sihteerinä toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnan julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki. Palkinnon myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto, joka rahoittaa palkinnon.

Raati tutustui vuonna 2018 ilmestyneisiin kirjoihin kustantajien luetteloiden ja lähetettyjen ehdotusten perusteella ja valitsi finalistit noin viidenkymmenen tiedekirjan joukosta.

Raadin perustelujen mukaan ehdolle asetetuissa kirjoissa yhdistyy tinkimätön tutkimusote huolelliseen ja kiinnostavaan esitystapaan. Teokset tuottavat myös monipuolisesti uutta tietoa aiheistaan.

Palkinto julkistetaan Tieteiden päivillä keskiviikkona 9.1.2019

Pertti Haapala (toim.): Suomen rakennehistoria. Näkökulmia muutokseen ja jatkuvuuteen (1400–2000). 339 s., Vastapaino 2018

Veli-Matti Värri: Kasvatus ekokriisin aikakaudella. 186 s., Vastapaino 2018

Lue myös Veli-Matti Värrin haastattelu Aikalaisesta: Jos ekokatastrofi halutaan ehkäistä, kasvatuksen täytyy muuttua

Finaaliin valitut kymmenen teosta:

Tuomas Aivelo, Loputtomat loiset (LIKE)

Pertti Haapala (toim.), Suomen rakennehistoria (Vastapaino)

Seppo Hentilä, Pitkät varjot. Muistamisen historia ja politiikka (Siltala)

Jarno Hietalahti, Naurun filosofia (Gaudeamus)

Jukka Häkkinen, Outojen kokemusten psykologia (Docendo)

Teemu Keskisarja, Saapasnahka-torni. Aleksis Kiven elämä ja kuolema (Siltala)

André Swanström, Hakaristin ritarit. Suomalaiset SS-miehet, politiikka, uskonto ja sotarikokset (Atena)

Kirsi Vainio-Korhonen, Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa. Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)

Aku Visala, Vapaan tahdon filosofia (Gaudeamus)

Veli-Matti Värri, Kasvatus ekokriisin aikakaudella (Vastapaino)