Työelämän tutkimuspäivät: Kestävä tuottavuus ja inhimillinen työelämä

Julkaistu 24.10.2018 - 13:50

Torstaina ja perjantaina 1.-2.11. Tampereen yliopistossa, päärakennus, Kalevantie 4

Vuoden 2018 Työelämän tutkimuspäivien teema on Kestävä tuottavuus ja inhimillinen työelämä.

Tuottavuutta voidaan tarkastella niin yksittäisen työvaiheen tai -prosessin näkökulmasta kuin kaikkiin työpaikan toimintoihin liittyvänä kokonaisuutena. Tuottavuus kytkeytyy työpaikan koko organisatoriseen ja tuotannolliseen toimintatapaan. Tutkimuspäivillä pohditaan, kuinka työelämän tuottavuutta on ilmiönä eri tieteenalojen piirissä lähestytty. Entä millaisia tutkimuksellisia ja käytännöllisiä haasteita tuottavuuden kehittämisessä on? Miten tuottavuutta on nähty voitavan kehittää ja tuloksellisuutta parantaa?

Tuottavuus on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys. On tärkeää kysyä, kuka saa määritellä tuottavuutta ja miten ja kenen ehdoilla tuottavuus syntyy.

Tutkimuspäivillä kysytään, millainen tuottavuus on kestävää. Kuinka yhdistää taloudellisesti, sosiaalisesti, ekologisesti ja eettisesti kestävä tuottavuuden tavoittelu tulevaisuudessa siten, että se tukisi laajasti työelämään osallistumista ja siellä osallisuuden kokemuksia?

Vuoden 2018 teema nostaa keskusteluun myös tulevaisuuden tuottavuustyön -  mikä on ihmisen rooli teknologisoituvan ja automatisoituvan työelämän kehittämisessä. Entä mikä on työelämän laadun ja innovaatioiden rooli tuottavuuden kehittämisessä?

Torstain pääpuhuja on professori Jürgen Howaldt, joka puhuu aiheesta The role of social innovations in constructing sustainable productivity in organizations. Perjantain pääpuhujana on VTT Minna Janhonen, jonka aiheena on Organisaation resilienssi ja kestävä tuottavuus.

Perjantaina klo 13.30 järjestetään myös avoin keskustelutilaisuus Työelämä muuttuu – entä sitten? Robotit ja digitalisaatio vievät iso siivun töistä. Valtaosa ihmisistä työskentelee yrittäjämäisesti projektista toiseen. Luovuus ja sosiaalisuus nousevat kullanarvoisiksi työelämässä. Perustulo pelastaa – tai hajottaa. Maahanmuutto lisää kilpailua työpaikoista. Matalapalkka-ala kukoistaa. Panelisteina ovat dosentti Arja Haapakorpi Helsingin yliopistosta, yliopistonlehtori Mikko Jakonen Jyväskylän yliopistosta, tutkijatohtori Satu Ojala Tampereen yliopistosta ja erikoistutkija Anna Pärnänen Tilastokeskuksesta. Keskustelun järjestää ja juontaa vapaa toimittaja Sini Lemmetty.

Työelämän tutkimuspäivät on Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksen tutkijoiden ideoima, vuodesta 2004 vuosittain järjestetty konferenssi. Tutkimuspäiville kokoontuu vakiintunut, monitieteinen ja monialainen joukko työelämän tutkijoita, kehittäjiä, konsultteja sekä tutkimustiedon käyttäjiä ja soveltajia. Tapahtuman järjestävät Työelämän tutkimuskeskus ja Työelämän tutkimusyhdistys ry.

Tänäkin vuonna Työelämän tutkimuspäivillä jaetaan HYVÄ TYÖ! -tunnustuspalkinto. Palkinto myönnetään taholle, jonka työ keskittyy työelämän tutkimukseen ja kehittämiseen erityisellä tavalla.

Konferenssin koko ohjelma: https://events.uta.fi/tyoelamantutkimuspaivat2018/ohjelma/
Työelämän tutkimuskeskus: https://research.uta.fi/wrc/

Lisätietoja: