Lasten akatemia 22.9. vie matkalle eläinsatuihin

Julkaistu 17.9.2018 - 12:00

Tampereen Lasten akatemia jatkuu lauantaina 22. syyskuuta kello 11.00 - 12.00, kun tutkija, FL Maria Ihonen luennoi aiheesta Vanhat ja uudet eläinsadut. Luento pidetään Tampereen yliopiston päärakennuksen luentosalissa A1, Kalevantie 4.

Luennolla uppoudutaan eläinsatujen alkuperään ja seurataan eläinten roolia vanhoissa ja uusissa saduissa.

Eläimiä on esiintynyt saduissa ja tarinoissa aina. Jo vanhimmissa saduissa eläimille on annettu puhumisen taito ja muitakin ihmisen piirteitä. Eläimet toimivat esimerkkeinä erilaisista ominaisuuksista, kuten kettu oveluudesta ja aasi tyhmyydestä.

Monet eläinsadut ovat jatkaneet elämäänsä jo vuosituhansien ajan. Ne muuttavat muotoaan ja niistä tehdään yhä uusia kirjoja. Vanhojen eläinsatujen perinne elää nykyään esimerkiksi Richard Scarryn tarinoissa, Mimmi-lehmässä ja variksessa tai Myyrän seikkailuissa. Nykyajan eläinsadut eivät ole yhtä kaavamaisia kuin vanhat sadut - eläinhahmot voivat käyttäytyä niissä aivan eri tavoin kuin vanhoissa saduissa.

Mitä eläinsadut kertovat meille ja miksi niitä kannattaa lukea vielä aikuisenakin? Ihminen peilaa itseään eläinhahmoihin ja ymmärtää siten paremmin itseään ja muita. Eläintarinat voivat tuoda myös iloa ja lohtua. Vanhoista eläinsaduista oppii lisäksi tarinan perustyypit, joita voi käyttää vaikka omien tarinoiden keksimisessä.

Lasten akatemia
Lasten akatemian tarkoituksena on innostaa lapsia kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Lasten akatemiassa voivat opiskella 7-10 -vuotiaat. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua. Lasten akatemia on suunnattu vain lapsille, mutta toki heidän saattajansakin ovat tervetulleita mukaan.

Lue lisää: http://www.uta.fi/lastenakatemia

Lasten akatemian toteuttavat yhteistyössä
* Tampereen yliopisto,
* Tampereen teknillinen yliopisto,