Yleisöluentosarja kertoo tutkimuksen näkökulmista ikääntymiseen ja vanhuuteen

Julkaistu 13.3.2018 - 12:57

Vanhenemistutkimuksen uusimmista tuloksista ja Tampereen yliopistossa tehtävästä ikääntymisen ja vanhuuden tutkimuksesta kerrotaan keskiviikkona 21. maaliskuuta alkavassa yleisöluentosarjassa Tutkimuksen näkökulmia ikääntymiseen ja vanhuuteen. Yhtenä aiheena on tamperelaisia yli 90-vuotiaita koskeva Tervaskannot-tutkimus.

Gerontologian professori Marja Jylhän ja tutkijatohtori Linda Enrothin otsikkona sarjan ensimmäisessä luennossa on Pitkän iän ilot ja huolet – Tervaskannot 90+ -tutkimus.

Jylhä ja Enroth kertovat pitkäikäisyyden yleistymisestä, syistä ja tutkimisesta. Yhä useampi suomalainen elää yhdeksänkymmentä- tai jopa satavuotiaaksi. Kuinka pitkään oikein on mahdollista elää? Millainen on hyvin vanhojen ihmisten terveys ja elämänlaatu? Millaista on pitkäikäisen ihmisen hyvä elämä ja kuinka sitä voi edistää? Tampereella on yli 20 vuoden ajan tutkittu yli 90-vuotiaita Tervaskannot 90+ -hankkeessa. Luennossa kuvataan tutkimuksen tuloksia ja kerrotaan myös tänä keväänä tapahtuvasta uudesta tiedonkeruusta, joka kohdistuu kaikkiin vuonna 1928 ja sitä ennen syntyneisiin tamperelaisiin.

Muita luentosarjassa käsiteltäviä aiheita ovat esimerkiksi vanhojen ihmisten perhesuhteet, asumisen ja hoivan uudet suunnat sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen muutokset. Eri alojen tutkijat kertovat niistä oman tutkimuksensa perusteella.

Luennot pidetään keskiviikkoisin 21.3. – 25.4. klo 16.00 - 17.30 Tampereen yliopiston Linna -rakennuksen Väinö Linna -salissa, Kalevantie 5.  Poikkeuksena on 18.4. luento, joka pidetään Tampereen yliopiston päärakennuksen luentosalissa D10b, Kalevantie 4. Luentosaleihin on esteetön pääsy.

Luennot ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Gerontologian studia generalia 2018 -luentosarjan ohjelma:
21.3. Marja Jylhä ja Linda Enroth: Pitkän iän ilot ja huolet - Tervaskannot 90+ -tutkimus
28.3. Jari Pirhonen, Vilhelmiina Lehto ja Katariina Tuominen: Hyvän elämän edellytykset hoivakodissa
4.4. Outi Jolanki ja Jenni Kuoppa: Asuinympäristö ja hyvinvointi
11.4. Liina-Kaisa Tynkkynen ja Marjaana Jones: Vanhat ihmiset sote-muutoksen pyörteissä
18.4. Jutta Pulkki ja Mari Aaltonen: Palvelut ja hoiva - mitä kuuluu tamperelaisille (huom. poikkeuksellisesti Päätalo ls D10b, Kalevantie 4)
25.4. Kirsi Lumme-Sandt ja Johanna Surakka: Monta sukupolvea samassa perheessä - Iloa ja apua

Lisätietoja:
Väitöskirjatutkija Vilhelmiina Lehto, vilhelmiina.lehto@uta.fi