Uusi avoin kirja käsittelee Kari Aronpuron romaania

Julkaistu 23.5.2018 - 11:53

Avoin AperitiffKirjailija Kari Aronpuron (s. 1940) legendaarinen Aperitiff – avoin kaupunki on 1960-luvun kirjallisuutemme kollaasibuumin kestävin ja monitulkintaisin edustaja. Vuonna 2015 juhlittiin Aperitiffin 50-vuotispäivää mutta myös romaanin kolmatta tulemista, sillä tuolloin julkaistiin teoksen uusi painos ja laitos. On kansainvälisestikin poikkeuksellista, että romaani ilmestyy puolen vuosisadan sisällä kolmena eri versiona.

Avoin Aperitiff: kirjoituksia Kari Aronpuron kollaasiromaanista Aperitiff – avoin kaupunki on ensimmäinen tätä kotimaisen romaanitaiteen moniulotteista merkkiteosta käsittelevä tieteellinen artikkelikokoelma. Kirjan ovat toimittaneet kirjallisuudentutkijat Mikko Keskinen, Juri Joensuu, Laura Piippo ja Anna Helle Jyväskylän yliopistosta.

Antologian artikkeleissa Aronpuron romaania tarkastellaan uusista näkökulmista. Niissä selvitetään Aperitiffin moninaisia aineksia, huumorin ja komiikan keinoja sekä romaanin perintöä kotimaisessa proosassa. Kirjallisen kollaasin teoriaa valotetaan kuvallisen tarkasti lainattujen faksimile-tekstien sekä medioidenvälisyyden ja informaation käsitteiden näkökulmista. Myös romaanin yhteyksiä elokuvan neorealismiin ja psykomaantieteelliseen kaupunkisuunnistukseen jäljitetään.

Kokoelma tarjoaa teoreettisesti monipuolisen ja otteeltaan tuoreen johdatuksen paitsi Aronpuron romaaniin myös yleisemmin kollaasiromaanin edelleen ajankohtaiseen lajiin. Antologia on suunnattu niin kirjallisuuden kuin kuvataiteenkin tutkijoille, opiskelijoille ja harrastajille.

Avoimen Aperitiffin liitteenä on myös arkistoharvinaisuuksia: vuonna 1965 julkaistu pienoisessee, jossa Aronpuro ruotii tuoreeltaan romaaninsa vastaanottoa ja kommentoi omaa teostaan, sekä otteita toisen painoksen (1978) lisämateriaalien käsikirjoitusliuskoista.

Tampere University Pressin julkaisema teos on luettavissa TUP OA Books -kokoelmassa Tampereen yliopiston avoimessa TamPub-julkaisuarkistossa. Se julkaistaan myös kansainvälisessä OAPEN Library -portaalissa.

Mikko Keskinen, Juri Joensuu, Laura Piippo, Anna Helle (toim.): Avoin Aperitiff: kirjoituksia Kari Aronpuron kollaasiromaanista Aperitiff – avoin kaupunki. Tampere: Tampere University Press 2018

Lisätietoja:
Professori Mikko Keskinen mikko.o.keskinen@jyu.fi
Tutkijatohtori Juri Joensuu juri.m.joensuu@jyu.fi
Väitöskirjatutkija Laura Piippo laura.piippo@jyu.fi
Yliopistotutkija Anna Helle anna.p.helle@jyu.fi

Lisätietoja Tampere University Pressin avoimesta julkaisemisesta:
Kati Mäki, p. 040 190 4267, kati.maki@uta.fi
Tampere University Press