Tampereen yliopistoon kaksi kliinisen tutkijan rahoitusta

Julkaistu 30.5.2018 - 14:46

Yliopistotutkija Mataleena Parikka ja kliininen opettaja Teea Salmi Tampereen yliopistosta saivat yhteensä reilun puolen miljoonan rahoituksen Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnalta.

Terveyden tutkimuksen toimikunta rahoittaa noin 2,4 miljoonalla eurolla 10 uutta kliinistä tutkijaa, jotka se valitsi syyskuun 2017 haun perusteella. Rahoitusta haki syyskuussa 39 henkilöä.

Mataleena Parikka sai 238 265 euron rahoituksen hankkeeseen, jossa tutkitaan mykobakteeriyhteisöjä lääketoleranssin lähteinä.

Tutkimuksen päätavoitteena on selvittää, erilaistuuko solunulkoisissa mykobakteeriyhteisöissä lääkkeille vastustuskykyisiä bakteerialapopulaatioita. Mykobakteerien erilaisten elämänmuotojen tunteminen voi tuoda uusia mahdollisuuksia tehokkaiden hoitokeinojen kehittämiseksi tuberkuloosia vastaan.

Teea Salmi sai 277 822 euroa hankkeeseen, jossa tutkitaan ihokeliakiaa ja muita keliakian ja gluteeniherkkyyden ihoilmentymiä.

Tavoitteena on tutkia piilevän ihokeliakian olemassaoloa ja kartoittaa ohutsuolivaurioasteen merkitystä ihokeliakian ennusteeseen sekä luunmurtumien esiintyvyyttä ja niistä aiheutuvaa tautitaakkaa ihokeliakiassa. Gluteenittoman ruokavalion tehoa ja terveysvaikutuksia tutkitaan seurantatutkimuksella. Gluteenialtistuksen avulla selvitetään, voiko ihokeliakiasta parantua.

Suomen Akatemialta rahoitusta kliinisille tutkijoille

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan rahoituspäätökset kliinisille tutkijoille