Tampereen yliopisto osallistuu Hohda mitolle -valokampanjaan

Julkaistu 14.9.2017 - 11:32

Tampereen yliopiston päärakennus valaistaan vihrein valoin lauantaista sunnuntaihin 16. – 17. syyskuuta klo 12 - 12. Yliopisto osallistuu näin kansainväliseen kampanjaan, jolla tehdään tunnetuksi mitokondriotauteja. Hohda mitolle -kampanjassa, Light Up For Mito, ovat mukana muun muassa Rooman Colosseum ja Niagaran putoukset sekä suomalaisia julkisia rakennuksia Helsingissä ja Tampereella.

Valokampanja on osa kansainvälistä mitokondriotautien viikkoa. Suomessa viikon teemana on STOP mitokondriotaudeille.

Tampereen yliopisto ilmaisee kampanjaan osallistumalla sitoutuvansa tukemaan mitokondriotautien tutkimusta ja lisäämään tietoisuutta näiden sairauksien aiheuttamasta taakasta.

– Vihreä on elämän, toivon ja koulutuksen väri. Julkisten rakennusten valaiseminen vihreällä symbolisoi sitä energiaa, jonka mitokondriot tuottavat soluillemme - elintärkeää energiaa, jonka haluamme jonain päivänä palauttaa heille, joilta mitokondrioiden sairaus on energiatuotannon riistänyt, kertoo professori Howy Jacobs Tampereen ja Helsingin yliopistoista.

Mitokondriotauteja yhdistävät energia-aineenvaihdunnan ongelmat ja sairaudet voivat ilmetä esimerkiksi hermostossa, lihaksissa, sydämessä tai maksassa kaikenikäisillä ihmisillä. Mitokondriotaudeista kärsii Euroopassa ainakin 200 000 ihmistä eikä niihin ole vielä löydetty parannuskeinoja.

Suomi on merkittävä mitokondriotutkimuksen keskittymä. Professori Howy Jacobsin tutkimusryhmä Tampereen yliopistossa on saanut työhönsä jo kolme kertaa monivuotisen huippuyksikkörahoituksen Suomen Akatemialta. FinMITiin eli mitokondrioiden, aineenvaihdunnan ja sairauksien tutkimuksen huippuyksikköön kuuluu tutkimusryhmiä myös Helsingin yliopistosta. Tampereen yliopisto isännöi vuonna 2014 Euromit -kokousta, joka on maailman suurin mitokondriotautien tutkimukseen ja hoitojen kehittämiseen keskittyvä tieteellinen konferenssi.

Valokampanjasta verkossa

Lisätietoja: