Tampereen yliopisto kehittää vaihtoehtoja eläinkokeille

Julkaistu 4.12.2018 - 10:20

FICAM-keskuksessa ajankohtainen tietopaketti 10.12.

Tampereen yliopistossa tutkitaan aktiivisesti vaihtoehtoja eläinkokeille.  FICAM, Suomen ainoa vaihtoehtomenetelmäkeskus eläinkokeille, kehittää ihmissolupohjaisia testimalleja perustutkimuksen ja sovelletun tutkimuksen, lääkekehityksen ja kemikaalien sekä erilaisten seosten toksisuusriskin arvioinnin tarpeisiin.

FICAMin juhlaseminaarissa maanantaina 10. joulukuuta on kuultavissa ajankohtainen, tiivis tietopaketti eläinkokeettomien menetelmien kehittämisestä, käytöstä ja alan eurooppalaisesta kehityksestä. Lisäksi esitellään kaksi testiä ja tutkijat kertovat niiden käytöstä oman työnsä näkökulmasta.

- Olemme pitkällä esimerkiksi sydänmallin kehittämisessä. Se on ihmisen sydäntä mallintava testi, jonka tuotteistamisessa on mukana myös Business Finland, kertoo FICAMin johtaja, professori Tuula Heinonen.

Testimallien kehitystyön lisäksi keskuksessa on testaus- ja tutkimuspalvelua.

FICAM myös jakaa kansallisesti tietoa, kouluttaa asiantuntijoita ja toimii sekä kansallisissa että kansainvälisissä asiantuntijaryhmissä, projekteissa ja yhdistyksissä.

Tuula Heinonen on Suomen edustaja EU:n tasolla toimivassa, eläinkokeille vaihtoehtoisia testejä arvioivassa PARERE-verkostossa. Hän kuuluu myös The European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (EPAA) -verkostoon, jossa on sekä teollisuuden että teollisuusjärjestäjien edustajia ja jota Euroopan komissio hallinnoi.

- FICAM on kansainvälisesti yksi tämän alueen merkittävä toimija. Meidät tunnetaan kaikkialla, Heinonen toteaa.

FICAM, Finnish Centre for Alternative Methods, perustettiin Tampereen yliopiston silloiseen lääketieteelliseen tiedekuntaan joulukuussa 2008. Sitä rahoittivat yliopiston lisäksi Pirkanmaan ELY-keskus ja Tampereen kaupunki. Yliopiston vahva solu- ja kudosteknologian osaaminen ja Tampereen yliopistossa jo aiemmin professori Hanna Tähden ja professori Timo Ylikomin johdolla tehty solubiologian ja -toksikologian tutkimus on antanut hyvän pohjan, jolle FICAM rakentui.

Seminaarin ohjelma ma 10.12.2018 klo 11.00 -
Tampereen yliopiston päärakennuksen luentosali A2A, Kalevantie 4

11:00 Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnan dekaani, professori Tapio Visakorpi: Tervetuloa, Tilaisuuden avaus
Kansanedustaja Harri Jaskari: Suomen alustatalousstrategia ja FICAM