Tampereen pelastetut rakennukset näyttelyssä

Julkaistu 7.9.2018 - 15:16

Pelastetut kaunottaretPurkuvimmalta säästyneet tamperelaisrakennukset ovat esillä Pelastetut kaunottaret -valokuvanäyttelyssä, joka vierailee syyskuun ajan Tampereen yliopiston päärakennuksen yläaulassa.

Tampereen katukuva ja kulttuurielämä näyttäisivät nyt aivan toiselta, jos kaikki purkusuunnitelmat olisi toteutettu. Ei olisi Rajaportin saunaa, joka tunnetaan nyt Suomen vanhimpana yleisenä saunana. Ei olisi Kulttuuritalo Telakkaa, ei kaunista Näsilinnaa eikä Annikin puukorttelia.

Pelastetut kaunottaret -näyttely on jatko-osa Vapriikin Kadonneet kaunottaret -näyttelylle, joka esitteli alkuvuodesta purkuvimman alle jääneitä rakennuksia.

Näyttelyn tarkoitus on herättää keskustelua rakennussuojelusta. VR:n tavara-asema on nyt suojeltu, mutta sen vieressä sijaitseva seuratalo Morkku on päätetty purkaa. Tavara-asema on määrä siirtää sen paikalle, jotta autotie saadaan suoristettua.

Näyttely koostuu valokuvateoksista, joissa esiintyy taloja puolustaneita kaupunkilaisia. Esillä on myös kohdekansiot, joissa on lisää muistoja rakennusten elinkaaren varrelta. Näyttelyyn kuuluu lisäksi video, joka on esillä videokanava.comissa.

Näyttely sisältää kymmenen kohdetta. Valokuvat ovat ottaneet kuvataiteilijat Alberto Reza ja Veera Salmio. Tekstit on koonnut Milja Mansukoski.

Valokuvissa ovat esillä seuraavat rakennukset: Kauppahallin virastotalo, Annikin puukortteli, Näsilinna, Tallipiha, Rajaportin sauna, Hirvitalo, Pyynikin panimon konttori, rakennuskulttuurikeskus Piiru, Telakka sekä VR:n vanha tavara-asema ja seuratalo Morkku.