Suomalaiset ja japanilaiset suunnittelevat työelämään liittyvää tutkimusyhteistyötä

Julkaistu 29.8.2017 - 10:32

Suomalais-japanilainen seminaari perjantaina 8.9. klo 9.00 – 17.15
Tampereen yliopistossa, Atalpa-rakennuksen kokoushuoneessa 208,
Ratapihankatu 55 (yliopiston päärakennuksen vieressä, karttalinkki ohessa)

Joukko suomalaisia ja japanilaisia tutkijoita kokoontuu syyskuun alussa Tampereen yliopistoon keskustelemaan työntekijöiden terveyden, hyvinvoinnin ja tuottavuuden ylläpitämisestä ja parantamisesta. Samalla suunnitellaan työelämään liittyvää tutkimusyhteistyötä. Japanilla ja Suomella on paljon yhteistä, mutta ne ovat myös keskenään hyvin erilaisia.

Seminaari tuo yhteen asiantuntijoita kymmenestä yliopistosta ja tutkimuslaitoksesta ja useilta eri tieteenaloilta, joiden näkökulmat täydentävät toisiaan - työpsykologia, epidemiologia, työn taloustiede ja terveystieteet. Seminaariesitykset kertovat uutta tietoa muun muassa työn ja yksityiselämän tasapainosta, nukkumisesta ja työn tauoista havainnollistaen kestävän työelämän luonnetta.

- Tämä tiedonvälitys on erittäin merkityksellistä suomalaisen työelämän meneillään olevien ja ennakoitujen muutosten valossa, sanoo tutkijatohtori Jessica de Bloom, joka on seminaarin pääjärjestäjä.

Japani ja Suomi ovat kumpikin kehittyneitä, vauraita ja teollistuneita maita, joissa on korkeasti koulutettu työvoima ja painopiste palveluissa ja tietoteollisuudessa. Japanilaiset ja suomalaiset arvostavat teknologiaa, innovaatioita ja rauhallisuuden, luottamuksen ja vaatimattomuuden kaltaisia piirteitä. Molemmat maat kamppailevat taloudellisten ongelmien ja nopeasti ikääntyvän työvoiman aiheuttamien ongelmien kanssa. Maat ovat kuitenkin myös huomattavan erilaisia, erityisesti mitä tulee työn ja yksityiselämän väliseen tasapainoon.

Suomessa on tiukat työaikalait ja ammattiliitot ovat vakiinnuttaneet työntekijöiden laajat oikeudet ja työttömyysturvan. Suomalaisten työviikko on yksi maailman lyhyimmistä. Suomi on työterveyden alalla maailman johtava maa ja pohjoismaiset tutkijat ovat tehneet merkittävää tutkimusta työstressin vaikutuksista ja siitä palautumisesta sekä terveellistä työelämää edistävistä tekijöistä. Japania taas luonnehtivat suhteellinen sosiaalisten turvaverkkojen puute, vähäinen työntekoa koskeva sääntely ja yksi teollisuusmaiden pisimmistä työajoista. Yli 50 tunnin työviikot ovat Japanissa tavallisia ja ylitöiden aiheuttama kuolema (karoshi) on Japanissa laillisesti tunnustettu kuolinsyy. Japanilaisilla tutkijoilla onkin pitkä perinne sen tarkastelussa, kuinka liiallinen työkuormitus ja tiukat työn vaatimukset vaikuttavat ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin – kuten masennukseen, ahdistuneisuuteen, uniongelmiin ja sepelvaltimotautiin.

Seminaarin järjestävät japanilaiset tutkijat, professori Akihito Shimazu (Kitasaton yliopisto), professori Masaya Takahashi, tri Tomohide Kubo (National Institute of Occupational Safety and Health), ja suomalaiset tutkijat, tutkijatohtori Jessica de Bloom ja professori Ulla Kinnunen (Tampereen yliopisto) ja professori Jari Hakanen (Työterveyslaitos).

Seminaarin rahoittavat Suomen Akatemia ja Japan Society for the Promotion of Science.

Seminaaria edeltävissä tapaamisissa tutkijat ovat vaihtaneet tietoja uusimmista tutkimustuloksistaan, suunnitelleet yhteistä tiedonkeräystä Suomessa ja Japanissa sekä tulevia tutkimusprojekteja. Japanissa pyritään järjestämään ensi vuonna yhteinen seminaari tutkimusyhteistyön vakiinnuttamiseksi.

Seminaarin ohjelma

Lisätietoja:
Professori Ulla Kinnunen, 040 190 1386, ulla.kinnunen@uta.fi
Tutkijatohtori Jessica de Bloom, 050 318 6070, jessica.de.bloom@uta.fi (englanniksi)

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 29.8.2017