Saudiopettajat kouluttautuvat Norssissa

Julkaistu 19.9.2017 - 12:33

Tampereen yliopiston normaalikoulussa 20 saudiopettajaa on aloittanut kolme kuukauden mittaisen tutustumisen koulun toimintaan ja opetusmenetelmiin. Jakso on osa puolen vuoden täydennyskoulutusta, jonka Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistot toteuttavat yhteisen koulutusvientiyhtiönsä Finland Universityn kautta 59 saudiarabialaiselle opettajalle. Koulutuksen tilaaja on Saudi-Arabian opetusministeriö.

Saudiopettajien kouluttajina toimivat suomalaiset mentoriopettajat, joiden johdolla tutustutaan koulun arkeen ja opitaan uusia opetusmenetelmiä. Lisäksi saudiopettajat opiskelevat yliopistossa koulussa näkemiensä käytäntöjen teoreettista taustaa.

- Koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujille valmiuksia kehittää opetusta kotimaassaan. Tavoitteena ei ole, että he kopioivat suomalaisen mallin, vaan että he syventävät pedagogista osaamistaan ja saavat uusia ideoita opetukseensa, kertoo normaalikoulun johtava rehtori Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo.

Englannin opettaja Zainah Alanazi kuvailee normaalikoulun tunnelmaa ystävälliseksi ja yhteisölliseksi. Hän odottaa oppivansa vielä paljon uutta, kunhan suomalainen koulu tulee tutummaksi ja mentorin kanssa käydyissä keskusteluissa päästään syvemmälle. Mentoriopettajista osallistujilla on vain hyvää sanottavaa.

Saudiopettajien koulutus on osa Tampereen yliopiston koulutusvientiä. Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta on esimerkiksi järjestänyt maisteriohjelman Indonesiassa ja myynyt yliopistopedagogiikan koulutusta Thaimaahan ja Brasiliaan. Saudiopettajien täydennyskoulutus on kuitenkin Tampereen, Turun ja Itä-Suomen yliopistojen ensimmäinen yhteistyöprojekti alalla.

Hanke on osoitus koulutuksen tarjoamasta positiivisesta sysäyksestä Suomen talouskasvulle.

- Koulutus on merkittävä jatko Finland Universityn toteuttamille täydennyskoulutuksille ja vahvistaa asemaamme Persianlahden koulutusmarkkinoilla. Rakennamme Suomen seuraavaa merkittävää vientimenestystä, toteaa Finland Universityn toimitusjohtaja Pekka T. Saavalainen.

Finland University neuvottelee parhaillaan Saudi-Arabian opetusministeriön kanssa uudesta, isommasta opettajaryhmästä, joka tulisi koulutukseen Suomeen keväällä 2018.

Lisätietoja:
- Johtava rehtori Kirsi-Liisa Koskinen-Sinisalo, 050 509 9226, kirsi-liisa.koskinen-sinisalo@uta.fi
- Koordinaattori Outi Stüber, 040 190 1804, outi.stuber@uta.fi
- Finland University Oy:n toimitusjohtaja Pekka T. Saavalainen, 040 685 0717,  pekka.saavalainen@finuni.fi
- Finland Universityn Saudi-projektin päällikkö Anna Hirsikoski, 041 434 4553, anna.hirsikoski@utu.fi

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 19.9.2017