Säätiedotus musiikkina

Julkaistu 11.6.2018 - 10:10

Julkaisuvapaa 11.6.2018

Ainutlaatuinen ääni-installaatio Lappeenrannassa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tiloihin on valmistunut uudenlainen ääni-installaatio, jossa tietokoneen ohjaama monikanavainen äänijärjestelmä soittaa sääennusteen musiikkina. Installaatio on ainoa laatuaan maailmassa.

Installaatiossa tietokone noutaa määräajoin sääennusteen konekielisessä muodossa Ilmatieteen laitoksen palvelimilta, muodostaa kehitetyn ohjelmiston avulla haetusta datasta musiikkia ja lopuksi soittaa musiikin synteettisen orkesterin avulla. Tavoitteena on antaa kuulijoille musiikin muodossa käsitys säätilan kehityksestä seuraavan vuorokauden aikana.

Installaatio pohjautuu Tampereen yliopiston Data-to-Music -tutkimushankkeeseen, jossa etsittiin tapoja muuntaa digitaalista dataa musiikiksi. Sonifikaatioksi kutsuttua periaatetta sovellettiin hankkeessa muun muassa kuntoiludataan, nosturien kunnossapitodataan ja kiinteistöjen vikatietoihin.

Datamassoista muodostettiin Tampereen yliopiston kehittämällä työkalulla Midi-musiikkia, joka sitten muunnettiin synteettisen orkesterin avulla korvin kuultavaan muotoon. Näin pyrittiin luomaan uusia tapoja, joilla ihminen voi kuuloaistin avulla hahmottaa dataan kätkeytyvää tietoa.

Installaatio on toteutettu Tampereen yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n yhteistyönä. Sääennustemusiikkia voi kuunnella Lappeenrannan teknillisen yliopiston päärakennuksen Kärkikabinetissa, johon asennettu kaiutinjärjestelmä mahdollistaa tietokoneen ohjaamana monipuolisen äänenkäsittelyn ja -toiston.

“Lappeenrantaan toteutettu installaatio on täysin uniikki, ainoa laatuaan maailmassa”, toteaa hankkeen vastuullinen johtaja, professori Roope Raisamo Tampereen yliopistosta.

Installaatio pohjautuu säveltäjä, professori Jonathan Middletonin uraauurtaviin tutkimuksiin sonifikaatiosta ja säveltämisestä. Professori Middleton (Eastern Washington University, Yhdysvallat) toimi vierailevana tutkijana Tampereen yliopiston Data-to-Music -hankkeessa.

“On hienoa päästä testaamaan tutkimusprojektissa kehitettyjä ratkaisuja todellisessa ympäristössä”, toteaa dosentti Olli Niemi Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:stä.

Niemen mukaan uusi installaatio on monella tavalla vaativa ratkaisu, jonka käyttömahdollisuudet ovat laajat. Se soveltuu sääennusteiden lisäksi vaikkapa luonnon äänten tai monikanavaisen elokuvamusiikin toistoon.

Installaatiota esitellään järjestelmän vihkiäistilaisuudessa Lappeenrannan teknillisen yliopiston  Kärkikabinetissa 14.6.2018 kello 14:00 alkaen osoitteessa Skinnarilankatu 34, Lappeenranta. Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Professori Roope Raisamo, Tampereen yliopisto, 050 570 2007, roope.raisamo@uta.fi
Dosentti Olli Niemi, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, 050 60 210, olli.niemi@sykoy.fi

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 11.6.2018