Proteiinit paljastivat uusia eturauhassyövän mekanismeja

Julkaistu 21.3.2018 - 12:20

Tampereen yliopiston tutkimuksessa on proteiiniprofilointia käyttäen löydetty sellaisia uusia eturauhassyövän tautimekanismeja, joita genomitason häiriöt eivät osoita. Tutkimus paljasti lisäksi useita uusia eturauhassyövän mahdollisia biomarkkereita eli merkkiaineita.

Eturauhassyövän kehitykseen vaikuttavia geenejä on tutkittu jo pitkään. Sen sijaan geenien tuotteiden, proteiinien, muutoksia eturauhassyövässä ei tunneta hyvin.

Tampereen yliopiston Eturauhassyöpätutkimuskeskuksen sekä Proteomiikan ja henkilökohtaisen lääketieteen keskuksen yhteistyönä profiloitiin ensimmäistä kertaa proteiinien ilmentymistä eturauhassyövässä käyttäen massaspektrometriaa. Tutkijat vertasivat proteiini-ilmentymistä samoissa näytteissä olleisiin genomitason ja lähetti-RNA:den muutoksiin.

Osoittautui, että geenikopiolukumäärän sekä DNA-metylaation muutokset selittävät pitkälti lähetti-RNA ilmentymistä, mutteivät proteiinitason muutoksia. Yhteys lähetti-RNA:n ja proteiinitasojen välillä oli myös heikko. Tutkimuksessa löydettiinkin sellaisia tautimekanismeja, joita genomitason häiriöt eivät osoita.

”Etenkin sitruunahappokierron muutokset nousivat selvästi analyyseissä esille,” kertoo dosentti Leena Latonen.

”Nyt pääsemme tutkimaan näiden muutosten merkitystä tarkemmin”, Latonen jatkaa.

Tautimekanismien lisäksi proteiiniprofilointi paljasti useita mahdollisia uusia biomarkkereita.
Professori Tapio Visakorven mukaan käyttöä olisi erityisesti sellaisille biomarkkereille, jotka tunnistavat aggressiivisen tautimuodon. Tämä onkin yksi suunta, johon tutkijat nyt keskittyvät.

”Tällaisten proteiinibiomarkkerien löytymisen on mahdollistanut vuosia jatkunut poikkitieteellinen yhteistyö Tampereen yliopiston Kaupin kampuksen tutkimusryhmien kesken,” toteaa proteomiikkakeskusta johtava professori Hannu Uusitalo.

Tutkimus julkaistiin yhdessä alan johtavista tieteellisistä lehdistä, Nature Communications:ssä.
DOI: http://dx.doi.org/10.1038/s41467-018-03573-6

Lisätietoja: