Professori ehdottaa HPV-rokotetta myös pojille

Julkaistu 30.8.2017 - 16:13
Rokotetutkimuskeskus/ Kuva: Jonne Renvall
Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksessa on käynnissä tutkimus, jossa 9-tehoista HPV-rokotetta annetaan 16–45-vuotiaille naisille. Kuva: Jonne Renvall

Timo Vesikarin mukaan rokotusten laajentaminen estäisi taudin leviämisen ja suojaisi poikia syövältä

Timo Vesikari/ Kuva: Teemu Launis
Professori Vesikari muistuttaa, että molempien sukupuolten rokottaminen vaikeuttaisi taudin leviämistä. Kuva: Teemu Launis

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Timo Vesikari ehdottaa HPV-rokotteen antamista myös pojille. Vesikari ottaa asiaan kantaa blogikirjoituksessaan.

– Kampanjan nimi on ollut tyttöjen juttu. Tämä on mielestäni väärin. Asia koskee myös poikia, Vesikari toteaa.

Ihmisen papilloomavirusrokote, eli HPV-rokote, otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. Sen saavat maksutta kaikki 11–12-vuotiaat tytöt. Nykyisellään se tavoittaa noin 70 prosenttia kohderyhmästään. Rokote ehkäisee tehokkaasti erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.

Rokotteen suoja on parhaimmillaan, kun se annetaan ennen kuin henkilö aloittaa sukupuolielämän. THL: n mukaan rokotteesta ei ole juurikaan hyötyä yli 30-vuotiaille, sillä valtaosa HPV-infektioista on jo ehtinyt tapahtua tuohon ikään mennessä.

– Nuorten tyttöjen rokottaminen on ehdottomasti hyvä asia. Tartuntoja tapahtuu kuitenkin myös aikuisiällä, joten voisi olla perusteltua laajentaa rokotetta myös vanhemmille naisille, Vesikari sanoo.

Papilloomavirus aiheuttaa syöpää myös miehille. Papilloomaviruksen on todistettu aiheuttavan esimerkiksi peniksen ja peräaukon syöpää, sekä ennen muuta suun ja nielun alueen syöpiä.

– Esitän kantani tueksi kolme argumenttia. Ensimmäinen on leviämisen estäminen. Jos myös pojat saisivat rokotteen, tauti saataisiin pois kierrosta. Toinen perusteluni on poikien suojaaminen syöviltä, jotka aiheutuvat HPV-tartunnasta. Kolmas argumenttini on tasa-arvonäkökulma. On mielestäni väärin, että vain tytöt saavat rokotteen antaman suojan, Vesikari sanoo.

Muiden syöpien yhteys HPV-virukseen ei ole niin selkeä kuin kohdunkaulansyövän. Vesikari kuitenkin huomauttaa, että tautitaakkaa kertyy useista syövän muodoista.

– Yhteenlaskettuna miesten sairastamien syöpien, joilla on yhteys HPV-virukseen, tautitaakka on ainakin puolet verrattuna kohdunkaulan syöpään. THL kuitenkin linjasi aikoinaan, että tavoitteena on vain kohdunkaulan syövän ehkäisy, Vesikari kertoo.

Rokotteen antaminen myös pojille nostaisi rokotusohjelman kuluja. Vesikarin mukaan taloudellinen panostus on perusteltavissa.

– Toki kustannukset nousisivat. Toisaalta hintaero 2-tehoisen ja 4-tehoisen rokotteen välillä on pieni. Lisäksi sama yritys kehittää kovaa vauhtia 9-tehoista rokotetta, joka tulee käytännössä korvaamaan 4-tehoisen.

Suomessa käytössä on 2-tehoinen HPV-rokote, jossa on nimensä mukaan kahden eri papilloomaviruskannan pintaproteiineja. HPV-virustyypit 16 ja 18 aiheuttavat arviolta 70 prosenttia kaikista kohdunkaulan syövistä. Papilloomavirustyyppejä on maailmassa useita kymmeniä.

Rokotteen antaman suojan kestosta ei vielä ole tarkkoja tietoja. Rokotesuoja kestää kuitenkin nykytiedon valossa vähintään vuosikymmenen.

Vesikarin mukaan 9-tehoinen rokote nostaisi kattavuuden 90 prosenttiin.

– 4-tehoinen rokote estäisi myös kondyloomatartunnat. Kondylooma ei aiheuta syöpää, mutta se on hankalasti hoidettava tauti ja todella yleinen.
Vesikari toivoo, että seksitaudista puhuminen lopetettaisiin.

– Mielestäni HPV-rokotteen yhteydessä pitäisi lakata puhumasta seksitaudista ja sen ehkäisystä. Rokote voisi olla yksi rokote muiden joukossa sekä tytöille että pojille.

Teksti: Jaakko Kinnunen