Laakso: Yliopistoille suurempi rooli valtionhallinnon yhteistyökumppanina

Julkaistu 5.9.2018 - 13:49

JULKAISUVAPAA KESKIVIIKKONA 5.9.2018 klo 13.00

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso:

Yliopistoille suurempi rooli valtionhallinnon yhteistyökumppanina

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso toivoi lukuvuoden avajaispuheessaan keskiviikkona 5.9. yliopistoille suurempaa roolia valtionhallinnon yhteistyökumppanina.

Laakso totesi, että Suomen hallitus on kiitettävällä tavalla pyrkinyt lisäämään hallinnonalat ylittävää yhteistyötä. Strategisen tutkimuksen neuvosto on esimerkki koko valtionhallintoa palvelevasta toimintatavasta.

- Myös muut ministeriöt kuin opetus- ja kulttuuriministeriö voisivat käydä säännöllisiä neuvotteluja yliopistojen tai niiden yhteenliittymän, Unifin kanssa. Yliopistoilla tulisi olla nykyistä parempi mahdollisuus tarttua tehtäviin, jotka vievät niidenkin tavoitteita eteenpäin.

-  Esimerkiksi ulkoministeriö voisi hyödyntää tiedediplomatiaa Suomen globaalipolitiikan tueksi. Koulutus- ja tutkimusyhteistyö ovat kauaskantoisia ja taatusti vaikuttavia tapoja vahvistaa Suomen ulkosuhteita ja rakentaa parempaa maailmaa. Ne ovat myös kustannustehokkaampia kuin kriisinhallinta, rauhanturvaaminen tai humanitäärinen apu esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamiin katastrofeihin vastaamiseksi. Tieteen ja valistuksen avulla kriisien syntymistä voidaan ehkäistä, Laakso sanoi.

Nykymuotoisen Tampereen yliopiston viimeisessä lukuvuoden avajaisjuhlassa puhunut Laakso muistutti, että vuonna 1925 yksityisenä kansalaiskorkeakouluna aloittanut Tampereen yliopisto on käynyt läpi monia muutoksia. Niihin suhteuttaen ensi vuoden alussa tapahtuva yhdistyminen teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa ei ole valtava askel. Tampere3-prosessin aloitteentekijänä oli myös nimenomaan Tampereen yliopisto.

- Lopputulema tulee olemaan se, mihin olemme johdonmukaisesti pyrkineetkin: Suomen toiseksi suurin ja tutkinnoiltaan monipuolisin yliopisto, Laakso totesi.

Rehtori Liisa Laakson puhe kokonaisuudessaan

Tampereen yliopiston Vuoden alumniksi Jarmo Kekäläinen

Tampereen yliopiston Vuoden alumniksi on kutsuttu yhdysvaltalaisen Columbus Blue Jackets -jääkiekkoseuran toimitusjohtaja, jääkiekkovaikuttaja Jarmo Kekäläinen.

Kekäläinen valmistui Tampereen yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2000 pääaineenaan markkinointi.

Hän on menestynyt urheilun piirissä sekä kansainvälisesti että kotimaassa.

Vuodesta 2013 Columbus Blue Jackets -seuraa luotsannut Kekäläinen on ensimmäinen eurooppalainen NHL-johtaja.

Hän pelasi itse jääkiekkoa laitahyökkääjänä aluksi KalPassa ja Tampereen Ilveksessä, sitten amerikkalaisen Clarksonin yliopiston joukkueessa, NHL-joukkue Boston Bruinsissa, KalPassa ja Tapparassa, Ottawa Senatorsissa ja Vesterås IK:ssa. Pelaajauransa jälkeen Kekäläinen toimi muun muassa Ottawa Senatorsin pelaajatarkkailun johtajana ja Helsingin Jokereiden toimitusjohtajana.

Tampereen yliopisto valitsi Vuoden alumnin nyt seitsemännen kerran.

Parhaat väitöskirjat palkittiin

Yhteiskuntatieteiden tohtori Mikko Poutanen ja yhteiskuntatieteiden tohtori Tiina Vaittinen palkittiin parhaista viime lukuvuoden aikana valmistuneista väitöskirjoista.

Mikko Poutanen sai Tampereen kaupungin tiederahaston palkinnon valtio-opin väitöskirjastaan Business Meets Politics : Intertwined economic and political discursive structures in the case of Nokia in Finland (Taloudesta ja politiikasta: Taloudellisen ja poliittisen diskurssin yhteneväisyys tapauksessa Nokia). https://www.uta.fi/ajankohtaista/tapahtumat/taloudesta-ja-politiikasta

Tiina Vaittinen sai Tampereen Yliopiston Tukisäätiön palkinnon rauhan- ja konfliktintutkimuksen väitöskirjastaan The Global Biopolitical Economy of Needs: Transnational entanglements between ageing Finland and the global nurse Reserve of the Philippines  (Hoivatarpeiden globaali biopoliittinen talous: Ylikansallisia kietoutumisia ikääntyvän Suomen ja Filippiinien globaalin hoitajareservin välillä). https://www.uta.fi/ajankohtaista/tapahtumat/hoivatarpeiden-globaali-biopoliittinen-talous

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 5.9.2018