Kunniatohtorit 2018 - Uudenlaisen ohjelmoinnin edelläkävijä

Julkaistu 8.8.2018 - 09:28
Linda Liukas / Hello Ruby
Lastenkirjailija Linda Liukas on popularisoinut ohjelmointia lapsille soveltuvalla tavalla. Kuva: Hello Ruby

Ohjelmoija ja lastenkirjailija Linda Liukas opettaa koodaamaan tarinoiden ja mielikuvituksen avulla

Luonnontieteiden tiedekunta LUO

Miten opetetaan alle kouluikäiselle ohjelmointia?

Ohjelmoija ja lastenkirjailija Linda Liukas kirjoitti satukirjan Ruby-nimisestä tytöstä. Nyt lapset ympäri maailmaa oppivat koodaamaan kirjan avulla. Kirjasarja on käännetty 25 eri kielelle.

Hello Ruby -kirjasarja opettaa lapsille ohjelmointia, tietokoneiden toimintalogiikkaa ja tekoälyn perusteita. Kuvallinen koodikirja hyödyntää vertauskuvia ja symboliikkaa.

– Linda Liukas on tehnyt uraauurtavaa työtä. Hän on popularisoinut ohjelmointia ja siihen liittyviä käsitteitä tavoilla, jotka sopivat erityisesti lapsille, tietojenkäsittelyopin professori Jyrki Nummenmaa kertoo.

Liukkaan työ inspiroi niin lapsia kuin aikuisiakin. Nummenmaa näkee mielikuvituksen tärkeänä resurssina tietojenkäsittelyssä, ja Liukkaan luomat tarinat herättävät mielikuvituksen henkiin.

Lastenkirjailija Linda Liukas vihitään Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi elokuussa.

Ohjelmointi kärsii
talenttivajeesta

Vuonna 2010, ennen Hello Ruby -kirjasarjan tuomaa menestystä, Liukas perusti kansainvälisen Rails Girls -liikkeen. Yli 270 kaupungissa järjestetty ohjelmointityöpaja opettaa tytöille ja naisille ohjelmointia. Nummenmaan mukaan Liukkaalla on erinomaiset resurssit kasvattaa maailmanlaajuisesti tyttöjen innostusta ohjelmointiin.

Useimmissa maissa pääosa alan opiskelijoista on poikia, vaikka tytöillä riittäisi potentiaalia opiskeluun.

– Matemaattiset aineet kärsivät niin sanotusta talenttivajeesta. Jos tytöt kiinnostuisivat enemmän ohjelmoinnista, saataisiin lisää oivallisia kykyjä.

Liukas on myös arvostettu ja kysytty puhuja. Hän kiertää luennoimassa ohjelmoinnista maailman eri kolkissa.

Eikä suotta. Kekseliäs lastenkirjailija on saanut useita tunnustuksia työstään, kuten Euroopan Komission myöntämän Digital Champion -arvonimen, DIA Gold -palkinnon Kiinasta sekä lastenkulttuurin valtionpalkinnon Suomesta.

Yliopisto edistää koululaisten
tietojenkäsittelytaitoja

Ohjelmointi otettiin osaksi peruskoulun opetusohjelmaa syksyllä 2016. Liukas on kirjoittanut yhdessä Juhani Mykkäsen kanssa peruskoulun opettajille suunnatun koodausoppaan Koodi 2016.

Tampereen yliopiston Luonnontieteiden tiedekunta painottaa koulutusta ja yhteistyötä koulujen ja koululaisten kanssa matematiikan ja tietojenkäsittelyn alalla. Tiedekunta on muun muassa ollut mukana kehittämässä ohjelmoinnin pedagogiikkaa kouluissa ja järjestänyt kilpailuja koululaisille.

–Ohjelmointiin on panostettu viime aikoina, sillä siitä halutaan tehdä yleissivistävä taito.

Liukkaalla on Nummenmaan mukaan selkeä yhteys siihen, mitä Tampereen yliopistossa tehdään. Nummenmaa odottaa tulevan kunniatohtorin tapaamista innolla.

– Meillä Luonnontieteiden tiedekunnassa on samankaltaisia tavoitteita Liukkaan kanssa. Kunnioitamme Liukkaan työtä, ja toivomme, että saisimme tehdä hänen kanssaan yhteistyötä tulevaisuudessa.

Tiedekunnan järjestämä juhlasymposium, kunniatohtorien luennot
LUO: 16.8. klo 10-12, Pinni B -rakennus, sali B1100

Kunniatohtorit, Luonnontieteiden tiedekunta