Kunniatohtorit 2018 - Ikoninen näyttelijätär

Julkaistu 9.8.2018 - 11:41
Eila Roine / kuva: Kari Sunnari
Näyttelijä Eila Roine esiintyi Tampereen Työväen Teatterin komedianäytelmässä Vielä ehtii vuosina 2014-2015.
Kuva: Kari Sunnari

Näyttelijä Eila Roine muistetaan kansantajuisista rooleistaan niin teatterilavoilta kuin suomalaisista elokuvista ja sarjoista

Viestintätieteiden tiedekunta COMS

Elettiin 1940-luvun loppua, kun 18-vuotias Eila Roine valittiin ”Salmelaisen kouluun”. Tampereen Työväen Teatterin silloinen johtaja Eino Salmelainen oli arvostettu ja legendaarinen ohjaaja, joka tunnisti nuoren naisen lahjakkuuden.

Vuonna 1951 Roine pestattiin Työväen Teatterin vakituiseksi näyttelijäksi. Hän näytteli teatterissa vakituisesti monta kymmentä vuotta, kunnes 90-luvulla siirtyi vierailijan rooliin. Eläkepäiviään viettävä 86-vuotias Roine siirtyi ansaitulle vapaalle näyttelijäntyöstä viime vuonna.

Roine teki elämäntyönsä Tampereen Työväen Teatterissa, mutta hänet tunnetaan niin teatterilavoilta kuin elokuvista ja sarjoistakin. Vuosikymmenten saatossa Roineesta kasvoi todellinen suomalaisen näyttelijäntaiteen ikoni.

Tampereen yliopiston näyttelijätyön professori Pauliina Hulkko muistaa nähneensä Roineen viimeistä kertaa työväenteatterin lavalla Vielä ehtii -komedianäytelmässä. Hulkko kuvailee Roinetta ilmiömäiseksi näyttelijäksi, joka osaa jäsentää tekstiä suvereenisti.

– Roineella sana ja ele ovat yhtä. Hänessä on lämpöä ja säteilyä. Sellainen näytteleminen on nautittavaa katseltavaa, Hulkko kertoo.

Näyttelijä ja teatterineuvos Eila Roine vihitään Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi.

Suomalaisten
naisten esikuva

Pitkän uransa aikana Eila Roine on näytellyt erilaisia rooleja, mutta suomalaiset tuntevat hänet parhaiten kansan naisena. Roineella on kyky näytellä asiat niin, että ne ovat elettyjä ja tosia. Kansantajuisista tv-rooleistaan hänet muistetaan muun muassa Rintamäkeläisistä, Heikistä ja Kaijasta ja Kotikadusta.

Professori Pauliina Hulkko kuvailee Roinetta todellisena esikuvana suomalaisille naisille.

– Eila Roine, 1950-luvulla työnsä aloittaneena, kuvaa hyvin modernin suomalaisen naisen historiaa. Hän hoiti työt, perheen ja lapset, ja pysyi samalla vireänä ja elämäniloisena.

Hulkon mukaan Roineessa on näyttelijänä erityistä keveyttä. Hän osaa tehdä nopeita muutoksia, mikä edellyttää ajattelemista näyttämöllä.

– Ajattelemisen muuttuminen näyttelemiseksi on mielestäni näyttelijän paras ominaisuus.

Erinomaisen realismin tajun omaava näyttelijä tunnetaan myös komedianäyttelijänä. Roineella on rytmitajua niin tekstin käsittelyssä kuin liikkeessä.

Lasten asema
näkyväksi

Vuosina 1996–2013 Roine toimi lastenohjelma Pikku Kakkosen juontajana. Roineesta muodostui lasten ajankohtaisohjelman mummokasvo, johon lapset luottivat.

– Eila-mummi on kasvattanut useita sukupolvia. Hän oli aikanaan monille lapsille kuin kolmas isoäiti.

Roineella on kyky jutella lapsille niin, että hän on todella läsnä. Luotettavan, lämpimän ja empatiakykyisen mummon rooli istui Roineelle luontevasti.

– Roine teki vakavasti korkealaatuista lastenohjelmaa. Hän ei suhtautunut lapsiin ylimalkaisesti, vaan antoi heille aidosti aikaa.

Näyttelijäntyön lisäksi Roine on tehnyt lasten asemaa näkyväksi osallistumalla yhteiskunnalliseen toimintaan. Hän on aktiivinen lasten puolestapuhuja, ja on kiertänyt puhumassa useissa tilaisuuksissa.

Tampereella pitkät perinteet
näyttelijäkoulutuksessa

Tampereen yliopistossa 51 vuotta sitten alkaneet ammattinäyttelijäkurssit ja nykyinen teatterityön tutkinto-ohjelma Näty ovat kouluttaneet lukuisia näyttelijöitä.

Eila Roine vieraili Nätyllä syksyllä 2014, jolloin hän osallistui ensimmäisenä näyttelijänä Nätyn näyttelijäntaideiltapäivään. Näissä Hulkon ideoimissa keskustelutilaisuuksissa opiskelijat saavat tavata eri-ikäisiä teatteritaiteilijoita ja kuulla heidän kokemuksiaan ammattielämästä ja näyttelemisestä.

– Eila kutsuttiin itseoikeutetusti ensimmäisenä, niin merkittävänä pidämme hänen ammattitaitoaan. Sittemmin olemme saaneet haastatella myös muita upeita näyttelijöitä, muun muassa Seela Sellaa, Taisto Reimaluotoa ja Laura Rämää.

Roineella ei ole itsellään yliopistotason koulutusta, mutta koulutuksen arvo on hänelle merkittävä. Hänen pojistaan toinen on opiskellut Nätyssä ja toinen Teatterikorkeakoulussa.

Hulkon mukaan Roine on mitä parhain valinta Viestintätieteiden tiedekunnan kunniatohtoriksi.

– Halusimme ehdottomasti näyttelijän kunniatohtoriksemme. Ajatus Eila Roineen palkitsemisesta syntyi, kun mietimme laaja-alaisesti ansioitunutta näyttelijää Suomessa. On ilo kunnioittaa hänen työtään.

Kunniatohtorin arvonimi ei ole ainoa näyttelijälahjakkuudelle myönnetty tunnustus. Hän on saanut aiemmin useita kunnianosoituksia ja palkintoja, kuten Pro Finlandia -mitalin, Tampereen kaupungin kultaisen ansiomerkin, Ida Aalberg -mitalin ja Pirkanmaan taidepalkinnon.

Roineen promootioemäntänä toimivan Pauliina Hulkon mukaan Roine otti tiedon kunniatohtorin arvonimestä vastaan kiitollisena. Kunniatohtorin arvo myönnetään Roineelle elokuussa.

Kunniatohtori, näyttelijä Eila Roine vierailee Viestintätieteiden tiedekunnassa syyslukukaudella.

Kunniatohtorit, Viestintätieteiden tiedekunta

Eila Roine, näyttelijä ja teatterineuvos