Kunniatohtorit 2018 - Eturauhassyövän seulonnan uudistaja

Julkaistu 13.8.2018 - 09:18

Professori Fritz Schröder johti eurooppalaista tutkimusta, jonka tulokset vaikuttavat miesten terveyteen

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta MED

Professori Fritz H. Schröder on tunnettu vaikuttaja eturauhassyövän tutkimuksen alalla. Tamperelaisten tutkijoiden ja Schröderin yhteys korostui laajassa eturauhassyövän seulontatutkimuksessa, jota professori Schröder johti ja jonka Suomen osuudesta vastattiin Tampereella. Eurooppalaisen monikeskustutkimuksen tutkittavista miehistä yli puolet oli suomalaisia.

– Eturauhassyövän kliinisistä trial-tutkimuksista se on yksi kaikkein tärkeimmistä, mitä maailmassa on koskaan tehty. Seulontatutkimus on ehdottomasti Schröderin uran kohokohta, Tampereen yliopiston lääke- ja biotieteiden tiedekunnan dekaani, professori Tapio Visakorpi sanoo.

Ennen tutkimusta eturauhassyövän seulonnan kannattavuudelta puuttui tutkimusnäyttö. Siitä huolimatta aktiivinen seulonta oli 1990-luvulla kliinistä rutiinia.

Schröderin johtama tutkimus osoitti sekä seulonnan hyödyt että haitat. Visakorven mukaan samaan aikaan valmistunut amerikkalainen tutkimus ei yltänyt näin merkittävään tuplatulokseen.

– Seulonta vähentää syöpäkuolemia noin 25 prosenttia, mikä on yhtä tehokasta kuin mammografia rintasyövässä. Tutkimus osoitti myös, että seulottaessa diagnosoidaan paljon syöpiä, joita ei tarvitse hoitaa.

Ylidiagnostiikka johtaa tarpeettomaan hoitoon, mikä heikentää miesten elämänlaatua. Kyseiset tutkimustulokset vaikuttivat seulonnan periaatteisiin. Nykyisin virallinen kanta on, ettei seulontaa toteuteta kansallisella tasolla vaan ainoastaan miehen omasta pyynnöstä. Lääkärien on myös kerrottava potilaalle seulonnan mahdollisista haitoista.

Fritz Schröderille myönnetään kunniatohtorin arvo Tampereen yliopiston elokuun promootiossa.

Rotterdam tutkimuksen kärkeen

Saksan Kasselissa vuonna 1937 syntynyt Fritz Schröder on koulutukseltaan lääkäri, urologi, joka alkoi väitöstyönsä jälkeen tutkia eturauhassyöpää. Vuonna 1977 hän siirtyi urologian professoriksi Rotterdamin Erasmus-yliopistoon Hollantiin.

Professori Visakorpi arvioi, että Schröderin tutkimustoiminta on eräs tekijä, joka nosti Rotterdamin yhdeksi eturauhassyövän tutkimuksen huippukeskukseksi. Lisäksi Schröderin tutkimusote tunnetaan alalla.

– Tuohon aikaan ei ollut kovin yleistä, että laboratoriotutkimus ja kliininen tutkimus toimivat yhdessä kuten Schröderillä. Tämä oli Rotterdamin yksi vahvuus.

Schröderin työ eturauhassyövän parissa on tuonut hänelle useita palkintoja. Alankomaat on myöntänyt hänelle ritarinarvon.

Herrasmies tunnetaan Tampereella

Paitsi että eurooppalainen seulontatutkimus oli Tampereelle merkittävä koordinoivan roolin vuoksi, se tuotti myös uusia tutkimuskysymyksiä. Nyt muun muassa professori Anssi Auvisen johtamassa tutkimuksessa selvitetään, miten seulonnan haittoja saataisiin vähennettyä mutta samalla säilytettyä todistettu 25 prosentin hyöty eli kuolleisuuden lasku.

Tamperelaisten syöpätutkijoiden ja Schröderin suhde on perua epidemiologian professori Matti Hakaman ajalta. Hänen seuraajansa Auvinen, Visakorpi ja urologian professori Teuvo Tammela ovat sittemmin jatkaneet yhteistyötä. Nykyisin tutkimus Tampereella keskittyy Eturauhassyövän tutkimuskeskukseen, jonka avajaisissa Schröder piti juhlaluennon.

Vielä emeritusprofessorina Schröder on ollut tutkijoille tuttu näky tieteellisissä kokouksissa. Tampereellakin hän on vieraillut useasti. Visakorven mukaan Fritz Schröder lupautui kunniatohtoriksi mielellään.

– Hän on vanhanajan herrasmies, sydämellinen ihminen, joka on ollut aina hyvin lämmin meitä tamperelaisia kohtaan. On miellyttävää saada hänet tänne.

Kunniatohtori, professori Fritz H. Schröder pitää tiedekunnan juhlasymposiumissa luennon Prostate Cancer – Can We Prevent It? Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta (MED): Arvo, Jarmo Visakorpi -sali 16.8. klo 10-12.

MED kunniatohtorit 2018
Lääketieteen professori Virginia Kraus