Koko yhteisölle oikeus osallistua päätöksentekoon

Julkaistu 5.9.2018 - 17:31
Liisa laakson avajaispuhe/ KUva: Jonne Renvall
Rehtori Liisa Laakso piti rehtorikautensa viimeisen lukuvuoden avajaispuheen. Tilaisuus oli samalla viimeinen vanhanmuotoisen Tampereen yliopiston avajaisjuhla.

Tampereen yliopiston avajaisista lähti terveiset päättäjille yliopistolain selkeyttämiseksi

Kuvat: Jonne Renvall

Tampereen yliopiston johto ja henkilöstö osoittivat lukuvuoden avajaisjuhlassa yksimielisyytensä siihen, että koko yhteisöllä pitää olla oikeus osallistua päätöksentekoon myös yliopistofuusion jälkeen.

Sekä rehtori Liisa Laakso että henkilöstöyhdistyksen pääluottamusmies Jorma Viikki nostivat esiin Tampere3:n valmistelun ongelmat, vaikka yliopistofuusiota itseään ei kritisoitu.

Laakso lähetti puheessaan erikoisterveiset valtakunnan päättäjille:

– Hyvät kansanedustajat, kirjoittakaa nyt yliopistolaki sellaiseen muotoon, että sitä pystyy tulkitsemaan ja soveltamaan vaivaamatta ministeriä, oikeuskansleria, oikeusasiamiestä, hallinto-oikeutta ja lukuisaa joukkoa oikeusoppineita. Eikä Tampere3:n siirtymäsäännöstenkään valmistelusta voi tyylipisteitä antaa, Laakso sanoi.

Yliopistofuusion valmistelun epäselvyyksistä on Laakson mukaan seurannut turhaa epäluottamusta, joka ei ole helpottanut uuden yhteisön rakentamista.

Laakso muistutti, että Tampere3 on Tampereen yliopiston aloitteesta ja yliopistoyhteisön omasta tahdosta syntyvä fuusio – ”ei kumppaneidemme - teknillisen yliopiston tai ammattikorkeakoulun, ei ministeriön, ei teollisuuden eikä kaupungin”.

– Fuusion toteuttamistavasta on käyty kiivastakin keskustelua, mutta itse fuusiosta ja johdonmukaisesta työstä sen eteen Tampereen yliopisto ei ole missään vaiheessa lipsunut piiruakaan. Ei missään vaiheessa. Sen voin ylpeydellä sanoa. Aikataulua, organisaatiota ja marssijärjestystä on muutettu. Yhteisön mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon ovat olleet kaukana ihanteistamme. Mutkia voi olla vieläkin edessä. Mutta lopputulema tulee olemaan se, mihin olemme johdonmukaisesti pyrkineetkin: Suomen toiseksi suurin ja tutkinnoiltaan monipuolisin yliopisto.

Liisa Laakson puhe

Tampereen yliopiston avajaiset/ Kuva: Jonne Renvall
Lukuvuoden avajaisjuhla oli yliopiston ja ylioppilaskunnan yhteinen ponnistus, johon myös opiskelijat ovat mielellään osallistuneet viime vuosina.

 

Yliopiston henkilöstön
jaksaminen huolestuttaa

Henkilöstön jaksaminen ja yliopistolaisten sivuuttaminen Tampere3-päätöksenteosta huolestuttavat pääluottamusmies Jorma Viikkiä, joka piti henkilöstön puheenvuoron avajaisissa.

Tampereen yliopiston näkökulmasta on Viikin mukaan vaikea ymmärtää Tampere3:n uudistustyön kaikkia vaiheita.

Yliopistolaisille yliopisto on aina ollut vahva yhteisö, jolle on ollut tunnusomaista yhteisön jäsenten mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon.

– Nyt tehdyt linjaukset Tampere3 valmistelussa henkilökunnan sivuuttamisesta tässä merkityksessä ovat erittäin valitettavia ja huolestuttavaa on tämä ajattelutavan muutos. Samaan aikaan usein ihailtu yritysmaailma on siirtymässä päinvastaiseen suuntaan, jossa henkilöstö otetaan aidosti mukaan yrityksen johdon toimintaan.

Viikki harmitteli sitä, että aito ja todellinen neuvottelutahto on uudistuksessa ollut hukuksissa ja säädöksiin on suhtauduttu vähintäänkin vähätellen. Tästä johtuen on jouduttu turvautumaan eri valitusinstansseihin. Viikki toivoi, että häiriöt kommunikaatiossa korjataan ja jatketaan normaalien toimintatapojen mukaisesti.

Viikki kertoi, että hänelle on ollut ”erittäin tuskallista ja jopa pöyristyttävää” kuunnella Tampere3-prosessissa valitettavan usein kerrottavan totuutena sitä, ettei Tampereen yliopistolla ole tehty mitään talouden tasapainottamiseksi.

Viikki huomautti, että henkilöstöä on Tampereen yliopistossa vähennetty ja työkuormaa lisätty, vaikka irtisanomisiin tähtääviä yt-neuvotteluja ei olekaan käyty.

Opetusta ja tutkimusta tukevan henkilöstön määrän tuntuva vähentäminen on tarkoittanut hallinnollisen työn siirtymistä yhä enemmän opettajille ja tutkijoille.

Viikki kiitteli sitä, että Tampereen yliopistossa on pystytty harjoittamaan hyvää vuoropuhelua henkilöstön ja työnantajan kesken.

– Mielestäni on erityisen tärkeää uudessa säätiöyliopistossa, että vuoropuhelu säilyy ja yhteistyö henkilöstön kanssa kehittyy vieläkin parempaan suuntaan.

Jorma Viikin puhe

Jarmo Kekäläinen/ Kuva: Jonne Renvall
Jääkiekkovaikuttaja Jarmo Kekäläinen kutsuttiin Tampereen yliopiston Vuoden alumniksi.

 

Vuoden alumniksi
Jarmo Kekäläinen

Tampereen yliopiston Vuoden alumniksi on kutsuttu yhdysvaltalaisen Columbus Blue Jackets -jääkiekkoseuran toimitusjohtaja, jääkiekkovaikuttaja Jarmo Kekäläinen.

Kekäläinen valmistui Tampereen yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2000 pääaineenaan markkinointi. Hän on menestynyt urheilu-uralla sekä kansainvälisesti että kotimaassa.

Vuodesta 2013 Columbus Blue Jackets -seuraa luotsannut Kekäläinen on ensimmäinen eurooppalainen NHL-johtaja.

Hän pelasi jääkiekkoa laitahyökkääjänä aluksi KalPassa ja Tampereen Ilveksessä, sitten amerikkalaisen Clarksonin yliopiston joukkueessa, NHL-joukkue Boston Bruinsissa, KalPassa ja Tapparassa, Ottawa Senatorsissa ja Vesterås IK:ssa. Pelaajauransa jälkeen Kekäläinen toimi muun muassa Ottawa Senatorsin pelaajatarkkailun johtajana ja Helsingin Jokereiden toimitusjohtajana.

Tampereen yliopisto valitsi Vuoden alumnin nyt seitsemännen kerran.

Jarmo Kekäläisen puhe

UtaDance/ Kuva: Jonne Renvall
UtaDance viihdytti avajaisyleisöä.

 

Poutanen ja Vaittinen
saivat väitöspalkinnot

Yhteiskuntatieteiden tohtori Mikko Poutanen ja yhteiskuntatieteiden tohtori Tiina Vaittinen palkittiin parhaista viime lukuvuoden aikana valmistuneista väitöskirjoista.

Mikko Poutanen sai Tampereen kaupungin tiederahaston palkinnon valtio-opin väitöskirjastaan Business Meets Politics: Intertwined economic and political discursive structures in the case of Nokia in Finland (Taloudesta ja politiikasta: Taloudellisen ja poliittisen diskurssin yhteneväisyys tapauksessa Nokia).

Tiina Vaittinen sai Tampereen Yliopiston Tukisäätiön palkinnon rauhan- ja konfliktintutkimuksen väitöskirjastaan The Global Biopolitical Economy of Needs: Transnational entanglements between ageing Finland and the global nurse Reserve of the Philippines (Hoivatarpeiden globaali biopoliittinen talous: Ylikansallisia kietoutumisia ikääntyvän Suomen ja Filippiinien globaalin hoitajareservin välillä).

TaY/Avajaiset/ Escape room/ Kuva: Jonne Renvall
Avajaisissa oli monenlaista ohjelmaa. Sosiaalityön fuksit Ronja Tapola, Katriina Nousiainen, Pinja Kemppi ja Veera Haaranen ratkovat Pop Up Escape Roomin pulmaa.

Lue myös ylioppilaskunnan puheenjohtajan avajaispuhe