Kansainvälisen keliakiatutkimuksen testit alkavat Helsingissä, Turussa ja Tampereella

Julkaistu 27.4.2018 - 11:48

Suomessa käynnistyy lähiaikoina kansainvälisen keliakiatutkimuksen testivaihe, jossa on mukana keliakiapotilaita kahdeksasta eri Euroopan maasta. Tutkimuksen rahoittavat saksalaiset lääkeyhtiöt Falk Pharma ja Zedira.

Tutkimuksessa testataan ZED1227-nimistä lääkeainetta keliakiaa sairastavilla potilailla. Kyseessä on kudostransglutaminaasi-entsyymin estäjä, entsyymin, jolla on suolessa keskeinen keliakiatautia aiheuttava toiminto. Testit alkavat pian Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Kokeissa tutkitaan lääkekandidaatin suojaavaa vaikutusta kuuden viikon gluteiinialtistuksen aikana. Lääkeaineen turvallisuus on testattu jo tutkimushankkeen aiemmissa vaiheissa.

Tampereen yliopiston emeritusprofessori Markku Mäki toimii tutkimushankkeen Suomen osuuden vastaavana tutkijana. Mäki työskentelee samalla myös Falk Pharman keliakian lääketutkimuksen kansainvälisenä koordinaattorina.

Ravinnon gluteenin aiheuttaman suolen limakalvovaurion mahdollinen esto selvitetään keskitetysti Tampereella professori Jorma Isolan laboratoriossa Jilab Oy:ssä käyttäen uutta digitaalista tekniikkaa. Kahdeksan maan 20 tutkimuskeskusta keskittää ohutsuolilimakalvon näytepalat Tampereelle prosessoitavaksi ja sokkoutetusti tutkittavaksi. Lääkeaihion oletetaan ehkäisevän gluteenin aiheuttaman limakalvovaurion, kun taas lumelääke ei sitä tee.

Keliakia on krooninen, tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni vaurioittaa suolen alkuosan limakalvoa. Keliakia aiheuttaa muun muassa ruoansulatushäiriöitä, ravinnon imeytymättömyyttä ja luukatoa, maksan sairauksia ja ääreis- ja keskushermoston ongelmia. Keliakiaa on noin prosentilla maailman väestöstä ja Suomessa kahdella prosentilla.

Lisätietoja:
Professori Markku Mäki, puh. 050 365 6668, markku.maki@uta.fi