Juokseminen metsäpoluilla auttaa irtautumaan arjesta

Julkaistu 5.7.2018 - 10:33
Juokseminen metsässä / Kuva: Jonne Renvall
Kun lenkkeilijä keskittyy metsässä epätasaiseen maastoon, arjen huolet eivät ehdi painaa mieltä. Kuva: Jonne Renvall

Tuoreen tutkimuksen mukaan epätasaisen maaston tuomat haasteet auttavat juoksijaa irtautumaan arjesta tehokkaasti.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa selvisi, että metsässä lenkkeily vaatii myönteisellä tavalla juoksijalta keskittymistä, minkä vuoksi ajatukset eivät eksy arjen huoliin. Lisäksi lenkkeilijälle syntyy positiivinen kokemus yhteydestä luontoon.

Tutkijatohtori Jarkko Bamberg Tampereen yliopistosta keräsi aineistoa Tampereen Kaupin urheilupuistosta juoksuympäristönä.

– Se, miltä alusta tuntuu juostessa, vaikuttaa monin tavoin kuntoilijoiden kokemuksiin ja rutiineihin. Se voi tehdä juoksemisesta miellyttävää, tylsää, haastavaa, kevyttä, raskasta ja niin edelleen, Bamberg kertoo.

Tasaisella alustalla lenkkeily voi myös auttaa löytämään myönteisen henkisen ja tekemisen tilan, jossa toisaalta ei tarvitse ajatella mitään ja toisaalta arjen huolia tulee ratkottua ilman aktiivista yrittämistä.

Bamberg pyrkii tutkimuksellaan hankkimaan tietoa juoksuympäristöjen yhteydestä terveyteen ja hyvinvointiin. Tutkimustulosten avulla voidaan luoda otollisempia juoksuympäristöjä lenkkeilijöille lähimetsiin ja samalla kannustaa ihmisiä juoksuharrastuksen pariin.

Lähde: Akatemian tiedote 4.7.2018