Influenssarokotus raskaana oleville on syksyn ykkösasia

Julkaistu 26.9.2017 - 09:04

Influenssarokotus on kaikkein tärkein raskaana oleville naisille. Rokotus suojaa äitiä ja syntyvää lasta, joille influenssa on usein jopa henkeä uhkaava tauti. Käyttöön tarvitaan tehokas rokote, joka suojaa äidin lisäksi mahdollisimman hyvin ja pitkään myös syntyvää lasta. Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla on alkanut odottaville äideille tutkimus, jossa arvioidaan kahta käytössä olevaa influenssarokotetta: kuinka hyvin näiden rokotteiden aikaansaamat vasta-aineet siirtyvät äidistä lapseen. Tutkimuspaikkakunnat ovat  Espoo, Helsinki, Järvenpää, Tampere, Turku, Pori, Kokkola, Seinäjoki ja Oulu.

Maailman Terveysjärjestö (WHO) antoi jo vuonna 2012 päätöksen, että raskaana olevat naiset pitää rokottaa influenssaa vastaan. USA:ssa 80 prosenttia raskaana olevista naisista saa influenssarokotteen. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on vuodesta 2014 suosittanut odottavien äitien influenssarokottamista, mutta meillä rokotuskattavuus on edelleen vain 40 prosenttia.

- Vuonna 2017 uusitun WHO:n kannanoton mukaan raskaana olevat naiset ovat influenssarokotuksen tärkein kohderyhmä. Syksyn 2017 ykkösasia tulisikin olla odottavien äitien rokottaminen, toteaa professori Timo Vesikari Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksesta.

Kausi-influenssa on odottavalle äidille vakava tauti ja vaatii usein sairaalahoitoa. Se on myös riski raskauden normaalille etenemiselle. Raskausaikana otettu influenssarokote vähentää merkittävästi keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Vastasyntyneelle vauvalle influenssa voi olla hengenvaarallinen, koska hänen oma puolustusjärjestelmänsä ei toimi vielä kunnolla. Alle puolivuotiaalle vauvalle ei voida vielä antaa omaa influenssarokotetta, koska sille ei synny vastetta.

Tehokkain keino vastasyntyneen suojaamiseen on äidin raskauden aikana ottama influenssarokote. Äidin rokotuksesta saadut vasta-aineet siirtyvät istukan kautta vauvalle ja suojaavat häntä jopa 6 kuukauden ikään saakka.

Odottavat äidit voivat osallistua nyt tutkimukseen, jossa he saavat käytössä olevan influenssarokotteen 20. ja 32. raskausviikon välillä. Tässä raskauden vaiheessa annettu rokote varmistaa parhaan mahdollisuuden suuren vasta-ainepitoisuuden siirtymiseen vauvaan. Tutkimuksessa verrataan nelitehoista rokotetta tavanomaiseen kolmitehoiseen rokotteeseen.

- Australiassa on juuri päättymässä raju influenssaepidemia ja Suomessa influenssakausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin. Nyt on hyvä tilaisuus osallistua tutkimukseen ja saada ajoissa itselle ja vauvalle suoja tautia vastaan. Toivottavasti tutkimus vauhdittaa odottavien äitien rokottamista myös äitiysneuvoloissa, sanoo Vesikari.

www.rokotetutkimus.fi

Lisätietoja: