Elokuvia uudella tuotantotavalla

Julkaistu 16.5.2018 - 09:37
Nätyn ensemble/ Kuva: Jonne Renvall
Elokuvat kuvataan Tampereella toukokuun aikana. Tampereen yliopiston kellaria hyödynnetään toisen lyhytelokuvan kohtauksessa.

Näty koordinoi kurssia, jossa kolmen korkeakoulun opiskelijat tekevät lyhytelokuvia ensemble-mallilla

Teksti: Milla Pyyny
Kuvat: Jonne Renvall

Tampereen yliopiston näyttelijäkoulutuksen Nätyn yliopistonlehtori Mikko Kannisen johdolla kuvataan kahta ensemble-lyhytelokuvaa Tampereella. Pitkään suunnitteilla ollut yhteistyökurssi on vuoden mittainen projekti, jonka kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä. Nätyn koordinoima kurssi toteutetaan yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston kanssa.

Mustavalkoiset lyhytelokuvat toteutetaan uutta tuotantomallia hyödyntäen. Yliopiston strategian mukaisesti suunnitteluprosessi ja käsikirjoitus on tehty yhteistyöllä verkossa. Näyttelijät ovat käsikirjoittaneet omat roolihahmonsa ja suunnitelleet puvustuksen. Tuottajat ovat niin ikään tehneet rekvisiittaa ja leikkaajat hoitaneet kuvausten catering-tarjoilua.

– Tämän työtavan ydin on, että kaikki työryhmän jäsenet tekevät kaikkea. Kaikki työskentelevät ensemble, yhdessä, Kanninen kertoo.

Kannisen mukaan elokuvien sisällöt ovat hyvin oivaltavia ja opiskelijoiden näköisiä. Persoonallisuus näkyy, kun lopputuloksella ei tavoitella taloudellista voittoa. Elokuvakurssi on nuorille taideopiskelijoille mahdollisuus tehdä korkeatasoista ja taiteellisesti vapaata tuotantoa, joka ei ole riippuvainen markkinavoimaisesta elokuvarahoituksesta.

– Tässä projektissa on alusta asti menty sisältö, laatu ja taide edellä, Kanninen tiivistää.

Mirjami Mäkelä/ Kuva: Jonne Renvall
Medianomiopiskelija Mirjami Mäkelä on toisen lyhytelokuvan päätuottaja.

Työryhmään kuuluu kaiken kaikkiaan yli 30 näyttelijä- ja elokuva-alan opiskelijaa: näyttelijät Nätystä, ohjaajat Aalto-yliopistosta ja tekniikan osaajat Tampereen ammattikorkeakoulusta. Tamkin medianomiopiskelija Mirjami Mäkelä näkee ensemble-työtavan mahdollisuutena vaikuttaa.

– Ensemble-elokuva on minulle täysin uusi työtapa. Yleensä olemme tehneet elokuvan kurinalaisesti käsikirjoituksen ja roolien mukaan. Nyt mikään ei ole tullut ylhäältä päin valmiina, vaan kaikki ovat ottaneet osaa elokuvan luomiseen, Mäkelä kertoo.

Ensi-ilta Nätyn Teatterimontussa ensi syksynä. Lyhytelokuvat julkaistaan Yle Areenassa.

Nätyn lyhäri/ Kuva: Jonne Renvall
Elokuvakurssi tuo yhteen taidealan osaajia. Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat tuovat kuvauksiin mukanaan tekniikan osaamisen.
Nätyn ensemble/ Kuva: Jonne Renvall
Ensemble-elokuvan ydin on tehdä yhteistyötä, ja kuvausten catering on myös kaikkien vastuulla.
Nätyn jengiä/ Kuva: Jonne Renvall
Projektin aikana syntyy kaksi lyhytelokuvaa. Opiskelijoiden ideoimat elokuvat ovat oivaltavia, eivätkä ole jumissa tietyssä genressä.
Mikko Kanninen/ Kuva: Jonne Renvall
Nätyn yliopistonlehtori Mikko Kanninen haluaa tarjota nuorille näyttelijöille ja elokuvantekijöille uuden tavan tuottaa elokuvaa.