Elina Nummenmaa palkittiin nuorena tutkijana Lontoossa

Julkaistu 23.8.2017 - 17:04
Elina Nummenmaa
Palkittu Elina Nummenmaa suunnittelee opiskeluja ulkomailla väitöskirjan jälkeen.

Tampereen yliopiston immunofarmakologian tutkimusryhmän tohtoriopiskelija Elina Nummenmaa palkittiin nuoren tutkijan palkinnolla tulehdustutkijoiden maailmankongressissa (World Congress on Inflammation) Lontoossa.

– En osannut odottaa palkintoa. Todella hienolta tuntuu saada kansainvälistä tunnustusta. Etenkin näin nuorena tutkijana, Nummenmaa sanoo.

Nummenmaa piti konferenssissa esitelmän väitöskirjatutkimuksestaan, joka esittelee täysin uuden tautimekanismin ja mahdollisen uuden lääkevaikutuskohteen nivelrikossa.

Tutkimus kohdistui TRPA1-ionikanavaan, joka on perinteisesti yhdistetty kipuaistimukseen. Lisäksi sillä on havaittu olevan vaikutusta myös niveltulehduksessa ja ruston hajoamisessa. Nummenmaan tutkimuksessa osoitettiin ensimmäiset lääkeaineet, joilla voidaan estää haitallisen TRPA1:n tuotantoa nivelrikkopotilaiden rustosoluissa. Tulos on merkittävä, sillä TRPA1:n tuotannon estäminen nivelissä voisi estää nivelrikkoon usein liittyviä kipuja, tulehdusreaktioita ja ruston hajoamista.

Elina Nummenmaan väitöskirjatutkimuksen osatyö on aiemmin palkittu Medcare-säätiön Heikki Isomäki-palkinnolla parhaana Suomen Reumatologisen Yhdistyksen vuosikokoukseen lähetettynä abstraktina vuonna 2016.

Nummenmaa viimeistelee väitöskirjansa ensi vuonna, minkä jälkeen tavoitteena on jatkaa opintoja ulkomailla.

– Jatkouran kannalta ulkomailla tehtävät opinnot ovat erittäin tärkeitä. Muutaman vuoden jälkeen voisi sitten ehkä tehdä paluuta Suomeen, Nummenmaa kertoo.

Teksti: Jaakko Kinnunen