Eläintarhojen luonnonsuojelukasvatuksessa parannettavaa

Julkaistu 17.4.2018 - 09:18

Eläintarhojen luonnonsuojelukasvatus tähtää eläimistä ja luonnonsuojelusta oppimiseen, mutta myös kävijöiden luonnonsuojeluasenteiden ja arjen käytäntöjen muuttamiseen. Eläintarhojen luonnonsuojelukasvatus kuitenkin luottaa liikaa siihen, että pelkkä eläinten katsominen ja infotaulut eläinlajien elämästä riittäisivät vakuuttamaan kävijät luonnonsuojelun tarpeellisuudesta ja keinoista.

Tuore kirjallisuuskatsaus eläintarhojen suojelukasvatuksesta ja haastattelututkimus Korkeasaaren eläintarhassa osoittavat, että eläintarhojen luonnonsuojelukasvatus nojaa asiantuntijavetoiseen malliin, jossa kävijän rooliksi jää asiantuntijoiden suojelutoiminnasta oppiminen ja rahan lahjoittaminen.

Eläintarhojen suojelukasvatuksen ongelmana on myös se, mitä eläintarhat käytännössä opettavat kävijöille ihmisen ja muiden eläinten suhteesta: ihminen kontrolloi muita eläinlajeja. Tämä ei ole paras mahdollinen lähtökohta empatian synnyttämiselle ja arjen käytäntöjen muuttamiselle.

Modernit eläintarhat pyrkivät olemaan luonnonsuojelun ja suojelukasvatuksen paikkoja, ja eläintarhoissa käy vuosittain suuri määrä kävijöitä, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita eläimistä ja luonnosta. Meneillään oleva sukupuuttoaalto ja ilmastonmuutoksen kriittinen tilanne edellyttäisivät vahvempia panostuksia suojelukasvatuksen vaikuttavuuteen.

- Eläintarhojen uskottavassa suojelukasvatuksessa pitäisi kytkeä esillä olevat eläimet vahvemmin sekä kävijöiden arkikäytäntöihin, kuten lihankulutukseen tai kulkumuotojen valitsemiseen, että esimerkiksi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanoo tutkija Nina Nygren Tampereen yliopistosta.

Lisäksi voitaisiin käyttää esimerkiksi museoista tuttuja aktiiviseen oppimiseen perustuvia kasvatuksen keinoja sekä hyödyntää vahvemmin eläinten ihmisissä herättämiä tunteita.

Nygren, N. V., & Ojalammi, S. (2018). Conservation education in zoos: a literature review. TRACE∴ Finnish Journal for Human-Animal Studies, 4.

Ojalammi, S., & Nygren, N. V. (2018). Visitor Perceptions of Nature Conservation at Helsinki Zoo. Anthrozoös, 31(2), 233-246.
Artikkeli vapaasti saatavissa lyhyen aikaa, sen jälkeen kirjoittajilta.

Lisätietoja:
Tutkija, yliopistonlehtori Nina V. Nygren, 040 563 6472, nina.nygren@uta.fi