Eeva Luhtakalliolle rahoitus Euroopan tutkimusneuvostolta

Julkaistu 30.7.2018 - 09:45

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt uuden rahoituksen Tampereen yliopistoon. ERC Starting Grant -rahoituksen saa tutkija Eeva Luhtakallio. Apuraha myönnetään lupaavalle tutkijalle, joka on tehnyt tohtorin tutkinnon jälkeen 2–7 vuotta tutkimusta.

Luhtakallion tutkimuksen otsikkona on Imagi(ni)ng Democracy: European youth becoming citizens by visual participation. Tutkimus tarkastelee visuaalisen kommunikaation roolia politiikassa ja poliittisessa osallistumisessa.

- Hankkeessa tutkitaan, miten kuvilla argumentointi ja kuvallinen osallistuminen esimerkiksi YouTubessa, Instagramissa ja Tumblrissa muuttaa nuorten poliittista osallistumista ja miten he kasvavat poliittisen kansalaisuuteen, Luhtakallio kertoo.

Tutkimuksessa hyödynnetään tekoälyä tietokoneen tunnistaessa kuvamateriaalin samanlaisuuksia, mikä mahdollistaa laajojen tutkimusaineistojen käsittelyn. Tämä yhdistetään etnografiseen tutkimukseen.

Luhtakalliolle myönnetty ERC-rahoitus tukee merkittävästi Tampereen yliopiston tieteellistä profiilia.

- Rahoitus vahvistaa entisestään kansainvälisesti merkittävän yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen näkyvyyttä yliopiston profiilissa, rehtori Liisa Laakso sanoo.

Euroopan tutkimusneuvosto on Euroopan Unionin hallinnoima rahoitusorganisaatio (European Research Council, ERC). Se edistää monialaisesti huippututkimusta pitkäaikaisella tutkimusrahoituksella. Lupaavien tutkijoiden lisäksi ERC myöntää rahoitusta 7–12 vuotta tutkimusta tehneille sekä edistyneille, alansa huipputekijöille.

Eeva Luhtakallio työskentelee apulaisprofessorina New Social Research -ohjelmassa.

Euroopan tutkimusneuvoston tiedote ja rahoituspäätökset