Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma

Tampere-talo
(Yliopistonkatu 55)

Järjestäjä(t)

Tapahtuman toteuttajat löydät tästä linkistä

Valoa pimeyteen

Tampere 1918 – Maailma 2018. Valoa pimeyteen -tapahtuma katsoo satavuotiaan Suomen historiaan ja nykypäivään sekä pohtii Suomen roolia maailmanpolitiikassa.

Tampere-talon Sorsapuistosalissa historiaan ja nykypäivään paneutuvat muun muassa professorit Pertti Haapala, Pirjo Markkola ja Jarmo Limnell, säveltäjä Olli Kortekangas, kirjailija Elina Hirvonen, tutkija Mari Lind, ministeri Elisabeth Rehn ja kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä.

Päivän otsikoita ovat Sisällissodasta kansalaisyhteiskuntaan, Taiteen totuuksia, Tampere 1918 näyttämöllä, Infosota ja kyberturvallisuus sekä Suomi sovittelijana. Tapahtuman päättää Kukku Melkkaan ja Olli Löytyn toimittaman Toistemme viholliset -teoksen julkistaminen. Teoksessa seurataan vuoden 1918 jättämiä jälkiä Suomen kirjallisuuteen ja laajemmin taiteeseen.

Lapsille on tarjolla paljon näkemistä ja tekemistä. Ohjelmassa on Ursan planetaarionäytökset sekä Lumaten tiedetyöpajat, Muumimuseon oma komeettatyöpaja sekä Lasten akatemian luento, jonka aiheena on Muumipeikon synty. Luento on suunnattu 7–10-vuotiaille. Luennolle ja työpajoihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, tervetuloa!

Ohjelma_ValoaPimeyteen_2018.pdf

14.15–15.30 Infosota ja kyberturvallisuus

moderaattori Tarja Väyrynen, Tampereen yliopisto

Mikaeli Langinvainio, Infoglobe
kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell, Aalto-yliopisto ja dosentti, Tampereen teknillinen yliopisto
tutkija Mirva Salminen, Arktinen keskus, Lapin yliopisto

15.45–17.00  Suomi sovittelijana
moderaattori Jussi Lähde

ministeri Elisabeth Rehn
senior advisor Katja Ahlfors, CMI
kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä
Tomi Järvinen, Kirkon ulkomaanapu

17.15 Aulaklubi, kirjanjulkistamistilaisuus: Toistemme viholliset?

Aulaklubilla julkistetaan Kukku Melkkaan ja Olli Löytyn toimittama teos Toistemme viholliset? Kirjallisuus kohtaa sisällissodan (Vastapaino). Sisällissodan ja kirjallisuuden suhteista keskustelemassa kirjan tekijöitä: tutkija Kukku Melkas, tutkija Jussi Ojajärvi ja lauluntekijä Heikki Salo. Naiskuoro Tellus: Susinarttujen housuissa: 1918 naisvankien laulut elävät.

Tarkemmat puhujaesittelyt löytyvät täältä

Ohjelmaa lapsille

Lasten Akatemia: Miten Muumipeikko syntyi
Paikka: Maestro, 3. krs.
Aika: kello 10.00–11.00

Muumipeikko itse on kaikkien tuntema, mutta harvempi tietää, miten Muumipeikko aikoinaan syntyi.  Muumikirjojen kirjoittaja ja kuvittaja Tove Jansson oli hyvä kertomaan tarinoita, ja hän kertoi myös hauskoja juttuja siitä, miten keksi Muumipeikon. Luennolla kuulet, miten kesämökin huussi, aikuisten pilapiirroslehti ja mustat punasilmäiset hahmot liittyvät Muumipeikon syntyyn.

Lasten akatemian tarkoituksena on innostaa kyselemään, ottamaan selvää ja tutkimaan. Lasten akatemian luennot on tarkoitettu 7-10 -vuotialle.

URSA:n planetaarionäytökset: Avartuvan avaruuden kahleet
Paikka:
Duetto 1&2, 2. krs.
Aika: Näytökset tasalta ja puolelta klo 11.00–16.30 (paitsi klo 12 ja 14, ei näytöstä). Näytöksen kesto noin 30 minuuttia, yhteen näytökseen mahtuu n. 25 osallistujaa. Näytöksiin saa paikkalippuja tiedetapahtuman infosta.

Millainen on näkymämme avaruuteen ja mikä siinä vaikuttaa elämään maapallolla ja sen mahdollisuuksiin maailmankaikkeudessa? Planetaariossa valotetaan moninaisia avaruuden ilmiöitä ajankohtaisen tähtitaivaan kautta kaikenikäisille sopivalla tavalla.

Lumaten tiedetyöpaja
Paikka: Riffi, 2. krs.
Aika: kello 11.00–17.00, nonstop

Avaruus aiheisessa työpajassa kurkistetaan aurinkokuntaan, tutustutaan meteoriitteihin ja kraattereiden syntyyn. Viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi! Lähtölaskenta on alkanut, tule laukaisemaan oma raketti!

Muumimuseon Komeetta -työpaja
Paikka: Duetto 1&2, 2. krs.
Aika: kello 11.00–17.00, nonstop

Tampereen yliopisto