Tampereen lasten akatemia: Vanhat ja uudet eläinsadut

Alkaa
Alkaa kello
Päättyy
Päättyy kello

Päätalo, ls A1 (Kalevantie 4)

Järjestäjä(t)

Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen LUMATE-keskus sekä Tampereen kaupungin kulttuuri- ja taideyksikkö

Maria Ihonen
Tutkija, FL Maria Ihonen vie matkalle eläinsatuihin

Luennolla uppoudutaan eläinsatujen alkuperään ja seurataan eläinten roolia vanhoissa ja uusissa saduissa.

Eläimiä on esiintynyt saduissa ja tarinoissa aina. Jo vanhimmissa saduissa eläimille on annettu puhumisen taito ja muitakin ihmisen piirteitä. Eläimet toimivat esimerkkeinä erilaisista ominaisuuksista, kuten kettu oveluudesta ja aasi tyhmyydestä.

Monet eläinsadut ovat jatkaneet elämäänsä jo vuosituhansien ajan. Ne muuttavat muotoaan ja niistä tehdään yhä uusia kirjoja. Vanhojen eläinsatujen perinne elää nykyään esimerkiksi Richard Scarryn tarinoissa, Mimmi-lehmässä ja variksessa tai Myyrän seikkailuissa. Nykyajan eläinsadut eivät ole niin kaavamaisia kuin vanhat. Eläinhahmot voivat käyttäytyä niissä aivan eri tavalla kuin vanhoissa saduissa.

Mitä eläinsadut kertovat meille ja miksi niitä kannattaa lukea vielä aikuisenakin? Ihminen peilaa itseään eläinhahmoihin ja ymmärtää siten itseään ja kavereitaan paremmin. Monet rakastavat eläimiä muutenkin ja saavat eläintarinoista iloa ja lohtua. Vanhoista eläinsaduista oppii tarinan perustyypit, joita voi käyttää vaikka omien tarinoiden keksimisessä.

markkinointikoordinaattori
Kyösti Koskela