Tampere Kuplii Goes Academic 2018: Kohtaamisia

Alkaa kello
Päättyy
Päättyy kello

Linna-rakennus, Väinö Linna -sali (Kalevantie 5)

Järjestäjä(t)

Tampereen yliopiston Viestintätieteiden tiedekunta esittää osana Tampere Kuplii 2018 –sarjakuvafestivaalia tieteellisen sarjakuva-alan seminaarin. Seminaarin tavoitteena on luodata sarjakuvaa tarkastelemalla esimerkkien kautta sen merkitystä ja ilmenemismuotoja.

Kaikille avoin sarjakuvaseminaari keskittyy tänä vuonna kysymään, miten sarjakuvat esittävät ihmisten välisiä kohtaamisia. Miten ihmiset kohtaavat toisensa ja ympäröivän maailman? Minkälaista dialogia ihmisten välille syntyy, jos syntyy? Kirjallisuuden kautta ihmisen väitetään pääsevän kohtaamaan maailmoja, ihmisiä, asioita, ideoita, tunteita ja kokemuksia, joita hän ei välttämättä muualla kohtaa. Lukemalla ihmisen ymmärrys maailmasta voi lisääntyä, ja kirjallisuuden kautta hän pääsee kohtaamaan itselle vieraan.

Toisaalta kirjallisuuden lukeminen herättää erilaisia tuntemuksia nautinnollisesta viihtymisestä shokeeraavuuteen (Felski 2008: Uses of Literature). Myös sarjakuvasta on kirjoitettu tavalla, jossa käsitellään sitä, kuinka lukija pääsee kohtaamaan itselle vieraan ja tunnistamaan tämän kokemukset. Tähän liittyy omia eettisiä kysymyksiä siitä, kenen kokemus kerrotaan/näytetään ja millä tavoin. Millaisia kerronnallisia ja piirroksellisia valintoja tällöin käytetään? Mitä näytetään, jätetään näyttämättä tai vihjataan? Millä tavoin sarjakuvan esittämät henkilöt kohtaavat toisensa ja ympäröivän maailman?

Tampere Kuplii Goes Academic Facebookissa

Seminaarin ohjelma

(katso tarkempi ohjelma kuvauksineen TKGA -ohjelmasivulta):

• 11.00-12.00 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto
  • 12.15-12.30  Leena Romu: Seminaarin avaus
  • 12.30-13.00 Joel Kuortti: Keskustan ja periferian kohtaamisia Orijit Senin sarjakuvaromaanissa River of Stories
  • 13.00-13.30 Anna Vuorinne: Tositarinoita ja kuviteltuja kohtaloita: siirtolaisuus saksalaisessa nykysarjakuvassa
  • 13.30-14.00 Aura Nikkilä: Todentuntua, muistamista ja menetyksiä: Valokuvat osana sarjakuvakerrontaa
  • 14.00-14.30      Tauko
  • 14.30-15.00 Raisa Aho: Kumpi meistä on Toinen? Vieraan kohtaaminen Ulli Lustin omaelämäkerrallisessa sarjakuvassa Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä
  • 15.00-15.30 Oskari Rantala: Alan Moore ja sarjakuvien sisäiset sarjakuvamaailmat
  • 15.30     Seminaarin lopetus

Seminaarin järjestää  FL Leena Romu. Kirjallisuustieteen opiskelijat voivat suorittaa seminaarin osana opintopassikokonaisuutta (leena.romu@uta.fi).

Seminaariin on vapaa pääsy, tervetuloa kuuntelemaan! ​​

Leena Romu
Kyösti Koskela