Miten tehdas toimii?

Alkaa kello
Päättyy
Päättyy kello

Tampereen yliopisto, Päätalo, ls A1 (Kalevantie 4)

Järjestäjä(t)

Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen LUMATE-keskus sekä Tampereen kaupungin kulttuuri- ja taideyksikkö

Tuotantotekniikan professori Minna Lanz
Professori Minna Lanz tutkii pintaa syvemmältä

Lasten akatemiassa selvitetään esimerkiksi, miten Coca-colaa valmistetaan.

Tuotantotekniikan professori Minna Lanz tutkii työssään robotiikkaa, tarkastelee ihmisen ja koneen välistä yhteistyötä ja tuotannonohjausta ja ylipäätänsä valmistukseen liittyviä järjestelmiä.

Oletteko koskaan miettineet miten Coca-colaa valmistetaan? Mistä materiaali tulee, kuinka pullo muodostuu ja kuinka se täytetään ja pinotaan laatikoihin? Miten auton pellit saadaan valmistettua oikean muotoiseksi? Mistä paistinpannut tulevat? Tai kuinka autonrenkaita valmistetaan. Mitä robotit tekevät tehtaassa?

Tehtaat pitävät sisällään miljoonia pieniä ja vähän isompiakin osia. Samoin tehtaan lattialta löytyy lukuisia  työstökoneita, robotteja, varastoja, trukkeja ja ihmisiä valmistettavien tuotteiden lisäksi. Jotta osat löytävät oikealle paikalle tehtaassa oikeaan aikaan ja ne valmistetaan vielä oikealla tavalla, vaaditaan hyvin paljon ymmärrystä niin ihmisten osaamisesta kuin tuotannon ohjaamisesta.

Tehdas muuttuu jatkuvasti. Aina kun asiakas haluaa uusia ominaisuuksia laitteeseensa, ehkä uuden auton tai puhelimen, joudutaan tuotantojärjestelmää muuttamaan siten, että uusi tuote voidaan rakentaa. Jokainen osa mitä tuotteeseen tulee pitää valmistaa raakamateriaalista, kuljettaa, varastoida, valmistaa haluttuun muotoon, ehkä varastoida vähän lisää ja lopulta asentaa tuotteeseen.

Tässä työssä on parasta se, että oikeiden kysymysten löytäminen vaatii uteliaisuutta ja ratkaisujen rakentaminen puolestaan rutkasti mielikuvitusta. Lähes aina on katsottava pintaa syvemmälle.

Katso lisää Lasten akatemian verkkosivuilta.

markkinointikoordinaattori
Kyösti Koskela